Handelingen

Haarlem, Amsterdamstraat 57 - Johannes de Doper (1904 - 1973)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johannes de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlem
Plaats: Haarlem
Adres: Amsterdamstraat 57
Postcode: 2032PM
Sonneveld-index: 05522
Jaar ingebruikname: 1904
Architect: Joseph Cuypers (1861 - 1949) en Jan Stuyt (1868 - 1934)
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: toren Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Late neogotische kerk ao. 1903-1904. Dit was de tweede r.k. parochiekerk in Haarlem, ten oosten van het Spaarne, na de Spaarnekerk. De bouw was nodig vanwege de snelle bevolkingsgroei en de zich oostwaarts uitbreidende stad buiten de Amsterdamse Poort. De bijnaam van deze kerk was "Sint Jan".

De kerk was in twee etappes gebouwd: als eerste verrezen in 1903-1904 twee traveeën van het schip, met een hoge dakruiter (zie exterieurfoto hieronder). Het koor was toen recht gesloten (zie interieurfoto onder) en er ontbrak nog een toren. Geldgebrek was de reden dat de kerk pas in de jaren 1920 kon worden afgebouwd. De derde (meest westelijke) schiptravee, doopkapel, driezijdige koorsluiting en vrijstaande toren volgden in 1925-1926, naar ontwerp van Jan Stuyt (1868 - 1934); de toren kreeg een ietwat andere, modernere, stijl dan de kerk zelf. De kerk was een vroeg voorbeeld van de zogenaamde volkskerk uit de periode van de Liturgische Beweging.

In de loop der jaren werd het interieur van de kerk aangepast aan de liturgische richtlijnen van het Tweede Vaticaans Concilie. Er kwam toen o.a. een nieuw tafelaltaar tegen de noordmuur van de middelste schiptravee en het bankenplan werd gedraaid richting dit nieuwe altaar (zie o.a. foto's Beeldbank Noord-Hollands Archief). Het exacte jaar van deze verbouwing is nog na te gaan. De kerk zelf is vanwege het teruglopende kerkbezoek en ontvolking van de buurt buiten gebruik gesteld in 1973 en gesloopt zomer 1973. De markante, ter plaatse beeldbepalende toren is gehandhaafd. Ter plaatse is kort na 1973 een bescheiden moderne kerk(zaal) St. Johannes de Doper gebouwd.

Afbeeldingen

Exterieur

De vijfde foto hieronder is genomen na de sloop, zomer 1973, van de oorspronkelijke kerk, en met het daarna gebouwde bescheiden kerkelijke centrum.

Interieur