Handelingen

Haaren, Kerkstraat - Kapel Broederhuis

Uit Reliwiki


Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oisterwijk
Plaats: Haaren
Adres: Kerkstraat
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: onbekend
Monument status: geenGeschiedenis

Nadat een begin gemaakt was met hulp van de broeders van Oudenbosch stichtte de Bisschop van Breda, Mgr. J. van Hooydonk, op 25 september 1854 de congregatie van de Broeders van Huijbergen. Onder de leiding van een priester als vertegenwoordiger van de bisschop en in nauwe samenwerking met enkele leken-onderwijzers groeiden vanaf 1852 een weeshuis en een pensionaat in en om het oude Wilhelmietenklooster te Huijbergen uit tot een indrukwekkend en gerespecteerd opvoedingscentrum. Veel priesters van het bisdom Breda kregen hier hun voorbereidende opleiding.

Op uitnodiging van dorpspastoor Van den Broek begonnen de broeders in 1927 hun werk voor de jeugd op de plaatselijke basisschool te Haaren. Daarbuiten waren zij ook actief in o.a. het verenigingsleven, de verkennerij en het jeugdcircus. Hun werk en leven inspireerden verschillende jongens tot het priesterschap of het kloosterleven.

De broeders woonden in een pand aan de Kerkstraat. In 1966 verlieten ze dit pand om te gaan wonen in een nieuw broederhuis aan de Driehoeven 3a.

Onduidelijk of het gebouw aan de Kerkstraat nog bestaat.

Afbeeldingen