Handelingen

Haaksbergen, Ruisschenborgh 1 - Synagoge

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Synagoge
Genootschap: Israëlitisch
Provincie: Overijssel
Gemeente: Haaksbergen
Plaats: Haaksbergen
Adres: Ruisschenborgh 1
Postcode: 7481CR
Inventarisatienummer: 10219
Jaar ingebruikname: 1828
Architect:
Huidige bestemming: synagoge
Monument status: Rijksmonument 18861


Geschiedenis

Aanvankelijk werden de godsdienstoefeningen gehouden in huissynagogen, totdat er in 1825 een stuk grond werd aangekocht aan de Morsinkhofsteeg om een synagoge te bouwen. Het nieuwe gebouw kon in 1828 in gebruik genomen worden, hoewel er van katholieke zijde bezwaren gemaakt werden. Vrijwel tegelijkertijd scheidde de joodse gemeente Haaksbergen zich af van die van Goor en werd zelfstandig. In 1908 werd het aan de synagoge grenzende mikwe gesloopt en het het daarnaast gelegen leslokaal omgebouwd tot mikwe. De kinderen kregen vanaf dat moment joodse les in de openbare school. Hoewel er na de oorlog nog joden in Haaksbergen woonden, was het in 1967 niet langer mogelijk synagogediensten te houden. De gemeente werd in 1972 opgeheven en bij die van Hengelo gevoegd. Het rituele bad werd in 1978 gesloopt. De synagoge werd op initiatief van een plaatselijk comité behouden en in 1982 gerestaureerd. Het gebouwtje is nu in gebruik als synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente Twente. De joodse begraafplaats staat op de monumentenlijst en wordt sinds 1991 onderhouden door de plaatselijke autoriteiten. (Bron:[1]

Voorjaar 2005 gerestaureerd, waarbij zoveel mogelijk de oude kleurstelling is nagestreefd. Zaterdag 12 maart 2005 is de Synagoge opnieuw gewijd. (54-05)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Synagoge, gesticht 1828. Eenvoudig gepleisterd gebouwtje onder zadeldak en met spitsboogvensters. Gevelsteen. In 1980 weer synagoge.

Externe links

Afbeeldingen