Handelingen

Groningen, Overwinningsplein 1 - Immanuëlkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Immanuëlkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Groningen
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Groningen
Adres: Overwinningsplein 1
Postcode: 9728GP
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Haykens & Jansma
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als nieuwe Nederlands Hervormde kerk in de wederopbouwwijk Corpus den Hoorn.

Moderne, rechthoekige zaalkerk. Uitgebreid en van nieuwe klokkentoren voorzien in 2007.

Tevens kliederkerk Groningen Zuid.

Gebouwomschrijving SKKN

De bouwplannen voor een kerk in de wijk Corpus Den Hoorn (Groningen) dateren van 1958. Het ontwerp is van architectenbureau Haykens & Jansma uit Groningen. Inspiratiebron was het werk van de architect Le Corbusier. Kenmerken daarvan zijn de zwart gevoegde banden in de binnen- en buitenmuren van de kerk (de 'riemen om de kerk'), de smalle, hoge ramen en de maatvoering van de kerkzaal. De bouw werd, in opdracht van de Hervormde Gemeente van Groningen, uitgevoerd door aannemingsbedrijf Meijering en Benus. Op 9 april 1965 werd de kerk in gebruik genomen. In 1990 ging de Kapelgemeente samen met de Immanuelkerk. De kapel was een kerkgebouw op de hoek van de Paterswoldseweg en de Concourslaaan. In 1999 werd de Stadsparkkerk gesloten en de gemeente samengevoegd met die van de Immanuelkerk. In 2001 werd de kerk opnieuw van binnen verbouwd. In 1998 werd het jeugdgebouw IKO achter de Immanuelkerk gebouwd en in gebruik genomen. Op 1 januari 1993 is de gemeente van de Opstandingskerk (P.C. Hooftlaan) samengegaan met de gemeente van de Immanuelkerk. Het gebouw aan de P.C. Hooftlaan werd verkocht aan de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk.

In 1995 werd begonnen met de verbouwing en herinrichting van de kerkzaal van de Immanuelkerk. Dat werk werd uitgevoerd door Aannemingsbedrijf Jurriens BV te Groningen. De stoelen en de steunpennen in de vloer werden verwijderd, evenals de kansel. De poten werden vervangen door zwenkwielen. De acht meter lange liturgische tafel werd verwijderd waarna het blad in vier halve cirkels is gezaagd, die gebruikt werden voor de nieuwe liturgische tafels. Er is een twee treden hoog liturgisch podium aangebracht in de vorm van een halve cirkel met een punt. Daarna is de kerkzaalvloer geëgaliseerd met plaatmateriaal en belegd met linoleum. Het verhoogde deel kreeg een groene vloerbedekking.

Het 1.100 kilo zware doopvont werd verplaatst naar de punt op het podium. Daarna zijn kansel en tafels verplaatst en werden de stoelen in een nieuwe opstelling hergeplaatst. Sinds 1992 is er contact met de (Hongaarse) reformatorische gemeente in Visk, in het zuidwesten van de Oekraïne. Deze gemeente ontvangt uit Groningen diakonale ondersteuning. In de consistorie bevindt zich een theeservies dat afkomstig is uit Visk.

Afbeeldingen