Handelingen

Groningen, Hereweg 89 - Kapel R.K. Kerkhof

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Groningen
Adres: Hereweg 89
Postcode: 9721AA
Inventarisatienummer: 00864 00858
Jaar ingebruikname: 1879
Architect: Pierre Cuypers (1827 - 1921)
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Het kerkhof en de kapel zijn gesticht door deken Elsen van de Sint Martinuskerk. De kapel op het Rooms Katholiek kerkhof in Groningen is het eerste bouwwerk dat architect Pierre Cuypers (1827 - 1921) in de stad Groningen mocht ontwerpen. Het was het begin van een neo-gotische bouwgolf, die in latere jaren de Sint Martinuskerk en de Sint Jozefkerk van Cuypers en de "Paterskerk" ofwel O.L. Vrouw Onbevlekt ontvangen in de Gelkingestraat van de hand van Nicolaas Molenaar (1850-1930) zou opleveren.

Het is een eenvoudig zaalkerkje van ongeveer 16 meter lang en 6 meter breed, met een houten tongewelf. Het dak is bedekt met leisteen. Het gebouw heeft een spitse dakruiter zonder klok. De kapel heeft een rechtgesloten koor met een rondboogvenster. Een sacristie is niet aanwezig.

Elders op het kerkhofterrein bevindt zich een klokkenstoel waarin één van de klokken van de voormalige Sint Martinuskerk een plaats heeft gevonden.

Naast de kapel is een levensgroot beeld geplaatst dat tot 1970 naast de Sint Martinuskerk aan het Broerplein in Groningen heeft gestaan. Het stelt Christus Koning voor en is van de hand van de gebroeders Brom te Utrecht.

Omstreeks 1975 raakte de kapel bij de Rooms-Katholieken in onbruik en werd ze als plaats van samenkomst gebruikt door enkele verwante kerkgenootschappen: De kapel is in gebruik geweest bij onder andere de Vereniging voor Latijnse Liturgie en (tot 1988) de Russisch-Orthodoxe gemeenschap.

Na een restauratie omstreeks 1995 werd de kapel opnieuw gebruikt voor Rooms-Katholieke erediensten.

Naast deze kapel bevinden zich de graven van de overleden bisschoppen van het in 1956 opgerichte Bisdom Groningen-Leeuwarden: mgr. Möller en mgr. Nierman.

Afbeeldingen