Handelingen

Groningen, Haddingestraat 21 - Lutherzaal

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Lutherzaal
Genootschap: Evangelisch Lutherse Kerk
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Groningen
Adres: Haddingestraat 21
Postcode: 9711KB
Jaar ingebruikname: 1925
Architect: Kazemier en Tonkens
Huidige bestemming: verenigingslokaal
Monument status: Rijksmonument 485645
Sonneveld ID: 14722

Geschiedenis

Dit is een (architectonisch heel interessante) bijzaal van, haaks achter, de Evangelisch-Lutherse kerk aan de Haddingestraat, in gebruik voor diverse niet-liturgische activiteiten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Inleiding

VERENIGINGSLOKAAL, genaamd het Lutherzaaltje, vrijstaand gesitueerd op een besloten binnenterrein schuin achter de Lutherse kerk, gebouwd in 1925 in opdracht van de Vrijzinnig Lutherse Vereniging als verenigingslokaal naar ontwerp van de Groninger architecten Kazemier & Tonkens in de trant van de Amsterdamse School. Het gebouw is thans nog als verenigingslokaal in gebruik en via een recent gebouwd ingangsportaal met de Lutherse kerk verbonden. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag onder een zadeldak, belegd met rode Tuiles du Nord. De zijmuren zijn opgemetseld uit rode baksteen op een trasraam van roodbruine baksteen. Een eenvoudige houten goot rust op reliëfmetselwerk. Het interieur bevat de oorspronkelijke indeling en aankleding in de stijl van de Amsterdamse School. De zaal wordt overdekt door een paraboolvormige kap. Door de houten spanten van de kap direct uit de vloer op te trekken, is extra ruimte gecreeërd voor zitbanken in de muurnissen. Voor één/derde deel bestaat de bovenafdekking van de kap uit gekleurde glas-in loodpanelen. De dichte kapvlakken tussen de houten spanten hieronder zijn beschilderd met lineaire motieven in de stijl van de Amsterdamse School. Het gevelmuurwerk van het onderste deel wordt geleed door bakstenen lisenen, waarin de houten spanten zijn verankerd. Op regelmatige afstanden bevinden zich aan de horizontale spanten boven de muurnissen de oorspronkelijke verlichtingsarmaturen met glas-in-lood.

Waardering

VERENIGINGSLOKAAL, genaamd het Lutherzaaltje, behorende bij het kerkgebouw van de Lutherse Gemeente, sober vormgegeven met een opmerkelijk interieur in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van de Groninger architecten Kazemier en Tonkens, van algemeen belang vanwege zijn cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid en bijzondere vormgeving en aankleding van het interieur.

Afbeeldingen