Handelingen

Groningen, Coehoornsingel 14 - Remonstrantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Remonstrantse Kerk
Genootschap: Remonstrantse Broederschap
Provincie: Groningen
Gemeente: Groningen
Plaats: Groningen
Adres: Coehoornsingel 14
Postcode: 9711BS
Inventarisatienummer: 00818
Jaar ingebruikname: 1883
Architect: Ramaaker, H.
Huidige bestemming: Kerk c.q. kantoor
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Remonstrantse Kerk in Groningen uit 1883. Zaalkerk met fronttoren in eclectische trant. Sinds 1972 samen met VVH. In 2005 uitbreiding en deels in gebruik genomen als kantoor. In januari 2005 is begonnen met de restauratie van de Remonstrantse kerk aan de (1883, H.Raamaker), onder leiding van de Japanse architect Moriko Kira. De kerk blijft Remonstrantse kerk, maar de nevenruimten krijgen een multifunctionele bestemming. Daarnaast is het mogelijk er exposities en congressen te organiseren. En een deel van het kerkgebouw is nu kantoor van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). (53-05/56-06)

De kerk is eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Herbestemming

De Remonstrantse kerk is in 2004 overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. De kerk heeft een verbouwing ondergaan, de kosterswoningen een restauratie en er is een toegangsgebouw (nieuwbouw) gerealiseerd. Het resultaat is een bijzonder ensemble van traditie en vernieuwing. Het pand is veilig gesteld voor de toekomst en op zondag wordt er nog gekerkt.

Orgel

Het orgel is gebouwd door van Oeckelen in 1885. Het orgel werd gebouwd in een grote orgelkas en voorzien van een loos front. In 1967 is het loze orgelfront verwijderd en is het orgel verscholen achter panelen en bijna niet waarneembaar vanuit de kerkzaal.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur