Handelingen

Gorinchem, Haarstraat 23 - Martelaren van Gorcum (1838 - 1979)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martelaren van Gorcum
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Gorinchem
Plaats: Gorinchem
Adres: Haarstraat 23
Postcode: 4201JA
Inventarisatienummer: 01856
Jaar ingebruikname: 1838
Architect: Nunen, J. van
Huidige bestemming: inbouw appartementen
Monument status: Rijksmonument 354418

Geschiedenis

Monumentale "waterstaatskerk" met mooie neoclassicistische voorgevel en toren.

Tussen 1836 en 1838 werd deze neoclassicistische kerk gebouwd naar een ontwerp van de Gorcumse architect J. van Nunen. Het ontwerp werd ter goedkeuring voorgelegd aan het Ministerie van Waterstaat, waardoor men spreekt van een Waterstaatskerk. De kerk werd toegewijd aan de Heilige Maagd Maria en de Zalige Nicolaas Piek en Gezellen (beter bekend als de Martelaren van Gorcum). Sinds 1984 zijn er 44 wooneenheden ingebouwd.

Buiten gebruik 1979. Na jaren van verval en onduidelijke bestemmingsideeën, inclusief dreiging met sloop, ongeveer eind jaren 1980 alsnog verbouwd tot woningen, waarbij inbouw van etages, en ramen in de zijwanden. De monumentale voorgevel met toren is grotendeels intact gebleven.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. KERK van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen en de Martelaren van Gorkum. Monumentale Waterstaatskerk, gewijd in 1838, architect: J. van Nune. Driebeukig bedehuis met sobere, bakstenen voorgevel, waarvan het hogere middendeel bekroond wordt door een driehoekig fronton. Spitsboogvensters. Klassicistische deurpartij met muurzuilen en hoofdgestel. Boven de Westgevel een houten toren met topkoepeltje. Inwendig: Jonische zuilen en tongewelven.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur