Handelingen

Goes, Kornetstraat 4 - Ontmoetingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ontmoetingskerk
Genootschap: Geref. Kerken Vrijgemaakt
Provincie: Zeeland
Gemeente: Goes
Plaats: Goes
Adres: Kornetstraat 4
Postcode: 4462MV
Inventarisatienummer: 19596
Jaar ingebruikname: 2010
Architect: Architectenbureau Born, Middelharnis
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Tijdelijk heeft Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in de voormalig Gereformeerde Westerkerk gekerkt. Op vrijdagavond 23-01-2010 is de nieuwe kerk in gebruik genomen. Zaterdag 24-01-2010 kon men de kerk bezichtigen.

Na de vorming van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in 1945 heeft men in Goes in allerhande gehuurde ruimtes kerkdiensten gehouden. Vanaf 1983 kon een eigen gebouw, de Hoeksteen, worden gebruikt. Dat gebouw werd echter te klein. Het is in 2006 verkocht aan de Oud gereformeerde gemeente in Nederland. Tijdelijk werd de gesloten Gereformeerde Westerkerk gebruikt. Kerstavond 2009 is een eigen en ruime nieuwe kerk in gebruik genomen. Vrijdag 23 januari 2010 volgde de officiële ingebruikname. Het is de Ontmoetingskerk. Er zijn 500 zitplaatsen met uitbreiding naar 625. Naast de kerkzaal zijn er zes nevenruimten. Orgelbouwer Van der Poel leverde het imitatie-orgel. Het ontwerp van de nieuwe kerk was van Architectenbureau Born te Middelharnis.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 26 januari 2010.

De Ontmoetingskerk van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) aan de ’s-Gravenpolderseweg in Goes is vrijdag officieel geopend. Voorafgaand aan de overdracht door het projectteam aan de kerkenraad, werden de architect, de begeleiders en de bouwers over het nieuwe gebouw geïnterviewd.

Voorheen kerkten de leden van de gkv in De Hoeksteen aan de Noordhoek in Goes. Dat gebouw is in 2006 verkocht aan de oud gereformeerde gemeente in Nederland. Daarna huurden de gereformeerden de Westerkerk van de protestantse gemeente. Deze kerk is echter sinds 1 januari in eigendom van een projectontwikkelaar. Ook de aula van het reformatorische Calvijn College werd gebruikt voor zondagse diensten.

De zwerftocht komt ten einde met een eigen kerkgebouw. De ovalen kerkzaal van de Ontmoetingskerk heeft ruim 500 zitplaatsen en is uit te breiden tot 625 zitplaatsen. Een lange tafel vormt het liturgisch centrum. Voor begeleiding van de gemeentezang, cantorij en muzikanten zijn er een vleugel en een kerkorgel van orgelbouwer Van der Poel.

De hal is ruim opgezet, zodat gemeenteleden elkaar kunnen ontmoeten. Rond deze hal zijn vijf zalen en een ‘huiskamer’ voor besloten gesprekken gegroepeerd. Het geheel is een ontwerp van Architectenbureau Born in Middelharnis en kostte inclusief koop van de grond 3 miljoen euro.

De gkv te Goes is een streekgemeente en telt ruim 600 leden. Predikant is ds. P.J. Trimp.

Externe links


Afbeeldingen

Exterieur