Handelingen

Goes, Klein Frankrijk 19 - Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zeeland
Gemeente: Goes
Plaats: Goes
Adres: Klein Frankrijk 19
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: Gereformeerde Kerken in Nederland (Vrijgemaakt), buiten verband, "Vliedberggemeente".
Monument status:Geschiedenis

Het GKV zat er 1 juli 2008 in aula Calvijn College. Buiten gebruik 2010 daarna verhuisd naar Ontmoetingskerk .

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 juni 2008.

De zondagse bijeenkomsten van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Goes zullen vanaf 1 juli 2008 gehouden worden in de aula van het Calvijn College in Goes. De laatste kerkdienst in het huidige kerkgebouw, de Westerkerk, zal de laatste zondag van juni 2008 plaatsvinden.

Na een periode van ongeveer 7,5 jaar neemt de gemeente afscheid van de Westerkerk, die sinds 1 januari 2008 eigendom is van een projectontwikkelaar. Door de groei van de gemeente werd het eigen kerkgebouw, De Hoeksteen in Goes (Noordhoek), te klein voor de bijeenkomsten. Vanaf 2001 werd daarom de Westerkerk gehuurd van de protestantse kerk in Goes. De Hoeksteen is vorig jaar verkocht aan de oud gereformeerde gemeente in Nederland.

De plannen voor een eigen kerkgebouw hebben inmiddels vaste vormen aangenomen. Naar verwachting zal in het najaar de eerste paal de grond in gaan tegenover het ziekenhuis aan de ’s-Gravenpolderseweg, zo meldde de kerkenraad gisteren.


Uit Reformatorisch Dagblad, 28 september 2010.

Een aantal leden van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) in Goes belegt vanaf zondag diensten buiten de eigen gemeente. De samenkomsten worden georganiseerd in de aula van het reformatorische Calvijn College. Bij de eerste diensten zondag is de voorganger ds. E. Hoogendoorn, voormalig predikant van de gkv Kampen-Noord, die in 2004 buiten de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt kwam te staan.

De „verontruste broeders en zusters” zoals de Goese groepering zichzelf aanduidt, hebben zich „met pijn in het hart moeten onttrekken aan het opzicht en de tucht van de kerkenraad”, schrijven zij. Gesprekken over de richting van de kerkelijke gemeente hadden volgens de verontrusten niet het gewenste resultaat.

Onder de naam ”Vliedberggemeente” hoopt men zich op termijn aan te sluiten „bij het voorlopig kerkverband, dat ontstaat door het uittreden van zelfstandige gemeenten uit de GKV.”

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 november 2010.

In het Calvijn College in Goes is maandag ds. R. van der Wolf, voormalig predikant binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), voorgegaan in de Vliedberggemeente. Sinds de zomervakantie komt in het Calvijn College in Goes een aantal verontruste mensen uit de gereformeerde kerk vrijgemaakt ter plaatse samen in zondagse erediensten. Onder de naam Vliedberggemeente hopen zij zich op termijn aan te sluiten bij het voorlopig kerkverband dat is ontstaan door uittreding van zelfstandige gemeenten uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Ds. Van der Wolf is een van de predikanten binnen dit voorlopige kerkverband. Hij is verbonden aan de uitgetreden gemeente in Hardenberg (Overijssel).

Afbeeldingen