Handelingen

Goedereede, Achterstraat 1 - De Levensbron

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Levensbron
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Goeree-Overflakkee
Plaats: Goedereede
Adres: Achterstraat 1
Postcode: 3252AB
Inventarisatienummer: 19827
Jaar ingebruikname: 2008
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 16136

Geschiedenis

Historische stadsschuur in de vorm van een houten zwartgeverfde boerderij, verbouwd tot kerk.

De Hersteld Hervormde Gemeente kerkte in de sporthal aan de Jongkoenstraat 1-a. De Hersteld Hervormde Gemeenste heeft vrijdag 29 februari 2008 een eigen kerkgebouw De Levensbron in gebruik genomen. De gemeente kon uit drie namen kiezen: De Levensbron, Maranatha en Rafidim. Al vanaf 16 december 2007 vinden er kerkdiensten plaats. De officiële ingebruikname vond plaats op 29 februari 2008.

Het gebouw staat op de hoek Varkensmarkt/Doelweg en is de voormalige schuur van Gemeentewerken. Het officiële adres is Achterstraat 1. Er is plaats voor 300 kerkgangers. Het orgel met twee klavieren en pedaal komt uit de (gesloten en gesloopte) Ned. Hervormde Maranathakerk van Leiden. Dit is gebouwd in 1956 door Willem van Leeuwen te Leiderdorp en is in 2007 gerestaureerd door de Fa. van den Heuvel te Dordrecht. De projectontwikkelaar die de kerk kocht heeft het Van Leeuwen-orgel aan Goedereede geschonken.

In de media

  • Persbericht PKN 28 maart 2008.

In Goedereede is een derde van de ruim 1300 leden van de hervormde gemeente overgegaan naar de Hersteld Hervormde Kerk. Aan de gevormde hersteld hervormde gemeente wordt diaconaal en kerkrentmeesterlijk vermogen overgedragen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 30 juni 2023

Kerk & religie

De hersteld hervormde gemeente (hhg) in Goedereede bouwt naast haar kerk De Levensbron een pastorie en verenigingsruimten.

Sinds 2007 komt de hhg samen in een helft van een stadsschuur, die in het eerste kwart van de negentiende eeuw werd gebouwd als landbouwschuur. De schuur is een rijksmonument. Het deel waarin het kerkgebouw is gevestigd was lange tijd een werkplaats van de toenmalige gemeente Goedereede. De andere helft, die was aangepast voor de stalling van groot vee en hooiopslag, is door een legaat van een gemeentelid eigendom van de hhg geworden. Een deel ervan wordt nu herbestemd tot pastorie. Verder komen er verenigingsruimten in deze helft.

De kerkvoogdij is blij met de uitbreiding, waaraan deze maand is begonnen, zegt voorzitter Matthias Stout. „Er is meer ruimte nodig om het verenigingswerk van onze gemeente beter gestalte te kunnen geven. Tot nu toe hebben we niet meer dan de kerkzaal en enkele kleine ruimten erbij tot onze beschikking. Het is echt behelpen. De vrouwenvereniging bijvoorbeeld houdt haar bijeenkomsten in een deel van de kerkzaal.”

De uitbreiding kost 1,3 miljoen euro. Voor een deel kan ze worden gefinancierd uit de verkoop van de voormalige pastorie en nalatenschappen en andere bijdragen van gemeenteleden. Daarnaast ontvangt de hhg van de provincie Zuid-Holland 101.170 euro via een subsidieregeling voor restauratie van rijksmonumenten, speciaal voor het cascoherstel van de houten hoofdconstructie en het herstel van de buitenzijde.

Het streven is dat de uitbreiding volgend jaar juni in gebruik kan worden genomen. De schuur behoudt haar authentieke karakter, aldus Stout. „Gebinten blijven tot aan de nok zichtbaar.”

Links


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur