Handelingen

Giethoorn, Binnenpad 50 - Zuidervermaning

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuidervermaning
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Overijssel
Gemeente: Steenwijkerland
Plaats: Giethoorn
Adres: Binnenpad 50
Postcode: 8355BP
Inventarisatienummer: 10180
Jaar ingebruikname: 1871
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 10502

Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met toren. Eén van de weinige Doopsgezinde Vermaningen met een toren.

Zondag 15 december 2002 is de nieuwbouw van de nevenruimten bij de Zuidervermaning in gebruik genomen. De beide bestaande zaaltjes zijn vervangen door twee grotere. (49-03)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Eenvoudige bakstenen in 1871 in sobere late "Waterstaatsstijl" opgetrokken Doopsgezinde Vermaning, onder pannen gedekt schilddak tegen door klokketorentje met ingesnoerde naaldspits benadrukte voorgevel; gietijzeren goot op klossen; rondboogvensters met eenvoudige tracering. Boven en te rechterzijde van de hoofdingang steen met opschrift. Het vlak overdekte interieur bezit nog enig meubilair van belang: (Kerkeraads) banken, eiken-gehoute preekstoel in neo-gotische trant met semi-Lodewijk XV balusters en orgel uit 1911 op balkon. Aan de achterzijde aangebouwd, eveneens in sobere vormen, kerkeraads- en leerkamer, met zesruitsschuifvensters onder pannengedekt schilddak.

Orgel

Het orgel is gebouwd door J. Proper in 1911. Hans Kriek breidde het orgel uit met een tweede klavier in 1988.

Pastorie

Vroeg twintigste eeuwse pastorie in het centrum van Giethoorn, gelegen naast de Doopsgezinde kerk waarmee het een waardevol complex vormt(= RM nr. 10502).

Omschrijving

Verdiepingloos pand met een gepleisterde plint en gevels met banden van verblendsteen onder met geglazuurde, deels met Tuile du Nord en deels met gegolfde Friese pannen gedekt, afgeknot schilddak met zinken pironnen op de nokhoeken en uitkragende, geprofileerde goot op gesneden klampen. Symmetrische voorgevel met hoog opgaand middenrisaliet met rondboog portiek, waarin een deur met boven- en zijlichten. Aan weerszijden hiervan rechtgesloten vensters met roedenverdeling in de bovenramen en baksteenmozaïeken onder liggende ellipsbogen. Houten dakkapelletje onder lessenaardak aan weerszijden van de centrale opbouw, die is voorzien van een samengesteld venster onder een segmentboog en wordt bekroond door een gebroken deklijst met kraagstukken.

Rechter zijgevel met hoog opgaande, recht afgesloten middenpartij, een entree met bovenlicht en rechtgesloten vensters onder strekken. Linker zijgevel met identieke vensters als in de rechter gevel en een originele houten dakkapel met plat dak.

Aan de achterzijde een risalerend gedeelte met vensters als in de zijgevels. In de binnenhoek een grote, houten serre met roedenverdeling in de bovenlichten.

Het interieur is voor een belangrijk deel nog in de oorspronkelijke staat met paneeldeuren binnen profiellijsten. Het linker deel van het huis bevat een suite met in de schuifdeuren bovenlichten met roedenverdeling en in beide kamers een betegelde haard met schoorsteenmantel (zwart marmer met florale art nouveau decoraties). Plafond met art nouveau stucreliëfs. De aan deze kamers grenzende serre bezit nog de oorspronkelijke tegelvloer en is van de suite gescheiden door middel van glazen schuifdeuren. Van de twee kamers rechts van de entree is de voorste eveneens voorzien van een haard en een plafond met gestucte plafondreliëfs met art nouveau decoraties, die overigens afwijken van die in de suite. De deuren van de in het achterste deel van het huis gesitueerde keuken met betegelde schouw en die van de gang zijn voorzien van een segmentboog. De originele trap naar de zolderverdieping is versierd met geometrisch snijwerk in de trappalen, -stijlen -leuning.

De indeling van de zolderverdieping is eveneens nog voor een belangrijk deel in oorspronkelijke staat. Hier bevindt zich ook nog de op een iets lager niveau gelegen "meidenkamer" en onder meer een grote kast met een trapgat, waaruit de trap naar de vroegere bijkeuken is verdwenen.

Waardering

Op een centrale plaats in het dorp gesitueerde, vroeg twintigste eeuwse pastorie met cultuurhistorische waarde vanwege de samenhang met de ernaast gelegen vermaning. Het gave huis, met art nouveau elementen in het deels nog oorspronkelijke interieur, is tevens van belang vanwege de esthetische kwaliteiten en als belangrijk beeldbepalend onderdeel van de overigens voornamelijk traditioneel agrarische bebouwing van het dorp.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur