Handelingen

Giessen, Kerkstraat 4 - 't Dijkhuis

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Giessen
Adres: Kerkstraat 4
Postcode: 4283JC
Bouwja(a)r(en): 2007-2009
ID nummer:
Architect: Anne Duizer
Oorspronkelijke bestemming: kerkelijk centrum
Huidige bestemming: kerkelijk centrum
Monument status: geen

Geschiedenis

Giessen, ’t Dijkhuis’; jk 09-11-2011

Sinds 1973 is 't Dijkhuis het kerkelijk centrum van de Hervormde Gemeente te Giessen in Noord-Brabant.

Aanvankelijk was het centrum gehuisvest in het voormalige gemeentehuis van Giessen aan de Maasdijk. Deze wat onpraktische situatie kon niet worden opgelost omdat geen toestemming werd gegeven om aan de kerk een aanbouw te maken. Toen naast de kerk bouwgrond beschikbaar kwam door de verhuizing van een touringcarbedrijf kon de kerkelijke gemeente plannen ontwikkelen voor een nieuw centrum bij de kerk.

Op 9 november 2007 werd de grond overgedragen en drie dagen later gestart met het slopen van de opstallen. Na een aantal procedures kon op 15 maart 2008 de 1e paal worden geslagen.

Vrijdag 15 mei 2009 om 19:30 uur is het nieuwe centrum geopend en in gebruik genomen.

Het gebouw, ontworpen door architect Anne Duizer, is praktisch ingericht met vier zalen beneden en twee boven. Er zijn een stoellift en een mindervalidentoilet in het gebouw aanwezig. De keuken en opbaarruimte zijn beneden gelegen.

De totale kosten van ’t Dijkhuis bedroegen € 800.000,--. Van de Protestantse Kerk in Nederland werd uit de Solidariteitskas € 75.000,-- subsidie ontvangen en de provincie Noord-Brabant verstrekte uit het stimuleringsfonds leefbaarheid kleine kerken € 100.000,--.

Afbeeldingen