Handelingen

Geleen, Leursstraat 1 - Marcellinus en Petrus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Marcellinus en Petrus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Sittard-Geleen
Plaats: Geleen
Adres: Leursstraat 1
Postcode: 6166CL
Sonneveld-index: 12767
Jaar ingebruikname: 1862
Architect: Carl_Weber (1820 - 1908)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 16037

Geschiedenis

R.K. Kerk, een neogotisch gebouw uit 1862 met gotische toren, XVIa. Eikenhouten klokkenstoel uit de 16de eeuw, met gelui bestaande uit een klok van een onbekende gieter, 1826, diam. 75 cm en twee moderne klokken.

Toren 1504. In 1957 aanbouw van transepten, en doopkapel links van de voorgevel.

Geschiedenis vervolg

De parochie H.H. Marcellinus en Petrus is de oudste parochie van Geleen en gaat in de geschiedenisboeken in ieder geval terug tot begin 13e eeuw. Er werd toen melding gemaakt van een pastoor in Op-Geleen. Maar opgravingen hebben aangetoond dat er al vóór het jaar 1000 een klein kerkje moet zijn geweest. De huidige parochiekerk dateert uit 1863 met een toren van rond het jaar 1500. Sterker dan alle andere parochies in Geleen heeft deze parochie haar dorpse karakter weten te bewaren. Dit komt dan ook naar voren in tradities als de processie, de schuttersmis en de kruisdagen.

De kerk is rijksmonument en zeker ook vanuit museaal oogpunt een bezoek waard. Met regelmaat worden er rondleidingen verzorgd.

  • (Bron: rkparochiesgeleen.nl)
  • 2021 - De Rooms Katholieke Kerk in Geleen besluit dat over enkele jaren alleen de Sint Augustinuskerk openblijft. De overige R.K. kerken in Geleen worden gesloten.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur