Handelingen

Geleen, Bloemenmarkt 12 - O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Sittard-Geleen
Plaats: Geleen
Adres: Bloemenmarkt 12
Postcode: 6163CE
Sonneveld-index: 12768
Jaar ingebruikname: 1929
Architect: Schoenmaekers, J.E.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

R.K. parochiekerk uit 1929 in voormalig dorp Lindenheuvel, later geannexeerd door Geleen. Architectonisch uiterst belangrijke interbellumkerk, het eerste (en nu enige) kerkgebouw in de Geleense wijk Lindenheuvel, na sloop van de twee andere, latere, kerken in deze wijk (St. Barbara en H.H. Engelbewaarders). Kruiskerk met westtoren en zeer breed middenschip, ontworpen volgens het concept van de volkskerk.

Atelier J.W. Ramakers en Zonen te Geleen leverde in 1929 het devotie-altaar. Ook leverde de firma uit Geleen

Geschiedenis vervolg

De parochie O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand ontstond door de opkomst van de mijnen en de bouw van de Maurits. In 1923 resulteerde dit in de stichting van een parochie. De grote kerk aan de Bloemenmarkt werd in 1928 in gebruik genomen. Het waren jaren van grote groei en op velerlei manieren werd de pastorale zorg voor de arbeider/mijnwerker gestalte gegeven. De parochie in Lindenheuvel werd verreweg de grootste parochie in Geleen en in 1953 werden daarom twee afsplitsingen gemaakt: de H.Barbara en de HH.Engelbewaarders. In de jaren negentig van de 20e eeuw was er echter geen draagvlak meer om deze kerken langer open te houden en het grondgebied van de parochie O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand betrof het gehele gebied ‘aan de andere kant van het spoor’. Officieel is de kerk aan de Bloemenmarkt bedevaartkerk van de icoon van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. In vroeger dagen stond een klein kapelletje, toegewijd aan de icoon, in het veld. Dit kapelletje moest wijken voor de mijnbouw en de inboedel én de verering ging over aan de toen te stichten parochie. Plannen zijn er geweest om de parochiekerk ook in te richten met het oog op deze verering, maar deze werden nooit gerealiseerd. De icoon heeft nu een plaats in de linkerzijkapel direct bij binnenkomst. De kapel is van maandag tot en met vrijdag vrij toegankelijk.

  • (Bron: rkparochiesgeleen.nl)
  • 2021 - De Rooms Katholieke Kerk in Geleen besluit dat over enkele jaren alleen de Sint Augustinuskerk openblijft. De overige RK kerken in Geleen worden gesloten.

Orgels

Hoofdorgel

Het 3-klaviers hoofdorgel is gebouwd door firma L. Verschueren in 1950.

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door firma L. Verschueren in 1965 voor de H. Barbarakerk in Lindenheuvel. Sinds een aantal jaren wordt het orgel als koororgel gebruikt in de O.L.V. Altijddurende Bijstand te Geleen-Lindenheuvel.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur