Handelingen

Geldermalsen, Zaaiwaardweg 9 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: West Betuwe
Plaats: Geldermalsen
Adres: Zaaiwaardweg 9
Postcode: 4191CE
Inventarisatienummer: 11502
Jaar ingebruikname: 1897
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Neogotische zaalkerk zonder toren.

Sinds 1956 Gereformeerde Gemeente in Nederland. Uitbreiding 1986. Renovatie 1999. Uitbreiding 2013.

Orgel

Men maakte gebruik van een elektronisch orgel, merk Monarke. Na de verbouwing van 2013 kreeg het bedehuis een nieuw Domusorgel Unico 300, met 47 registers. Op de kansel is een orgelfront aangebracht met zogenoemde niet-sprekende pijpen.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 oktober 2012.

De gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) te Geldermalsen kerkt sinds zondag in de gereformeerde kerk aan de Ds. R. Lomanlaan 7. Het eigen kerkgebouw wordt grondig verbouwd, meldde scriba H. van de Beek desgevraagd. „Het is de bedoeling dat we van de L-vormige kerk een rechthoekige kerk maken”, aldus Van de Beek. „Hierdoor komen er zo’n 80 zitplaatsen bij, waardoor er ruimte is voor 420 kerkgangers.” Na de verbouwing zal de galerij niet meer in gebruik zijn. „Alle kerkgangers komen op de begane grond te zitten, met het idee gezinnen meer bij elkaar te laten zitten.” Het project wordt aangepakt door aannemers en vrijwilligers uit de eigen gemeente. Aannemer Van Mourik Bouw uit Ophemert is de eindverantwoordelijke. Architectenbureau Van Beijnum te Amerongen maakte een ontwerp voor de kerkuitbreiding. Ooit was het bedehuis uit 1895 een gereformeerde kerk. „In de jaren vijftig was het enige tijd in gebruik als fruitschuur, totdat onze gemeente er in 1956 introk”, vertelt de scriba. In 1999, tijdens de laatste verbouwing, werd er een zijbeuk aan de kerk gebouwd, waardoor de L-vorm ontstond. De onkosten zijn geraamd op 650.000 euro. „Maar we hopen dat de kosten lager uitpakken, omdat veel vrijwilligers meewerken.” De gemeente in Geldermalsen, die zo’n 400 (doop)leden telt, hoopt in maart 2013 weer haar intrek in de kerk te kunnen nemen.

Uit Reformatorisch Dagblad, 15 juni 2013.

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) aan de Zaaiwaardweg te Geldermalsen is gereed na een verbouwing.Door de verbouwing, die zo’n acht maanden duurde, zijn er 80 zitplaatsen extra in de kerk, die nu plaat biedt aan ruim 400 kerkgangers. Architect Van Beijnum uit Amerongen maakte het ontwerp voor de uitbreiding, die werd uitgevoerd door aannemers en bedrijven uit de kerkelijke gemeente. Aannemer Van Mourik uit Ophemert was eindverantwoordelijke. Het gebouw is niet langer L-vormig, maar rechthoekig. De hal is uitgebreid en er werd een klimaatbeheersingssysteem aangebracht. Ook kreeg het bedehuis een nieuw Domusorgel Unico 300, met 47 registers. Op de kansel is een orgelfront aangebracht met zogenoemde niet-sprekende pijpen.

De kosten bedroegen circa 650.000 euro.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur