Handelingen

Geldermalsen, Tunnelweg 11 - Gereformeerde Gemeente (1970 - 2015)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeenten
Provincie: Gelderland
Gemeente: West Betuwe
Plaats: Geldermalsen
Adres: Tunnelweg 11
Postcode: 4191KH
Sonneveld-index: 11500
Jaar ingebruikname: 1970
Architect: S.P. Kraayeveld
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Gereformeerde Gemeente van Tricht-Geldermalsen, gesticht in 1845. Verving een voormalig kerkgebouw . Opvallend, piramidevormig, modern kerkgebouw. Geopend op 16 oktober 1969 met 730 zitplaatsen. In 1985 uitgebreid met enkele zalen. Buiten gebruik 2003, na verhuizing naar de nieuwe, veel grotere kerkgebouw elders in Geldermalsen. Najaar 2011 stond dit voormalige kerkgebouw er nog steeds. De inventaris was verwijderd. Gedurende de leegstand uitwendig overgroeid met bomen en struiken. Die begroeiing is begin 2012 geheel verwijderd.

Eind 2015 is de kerk, na 12 jaar leegstand, gesloopt, om plaats te maken voor nieuw te bouwen appartementen.

Orgel

De eerste jaren in het nieuwe kerkgebouw maakte de gemeente gebruik van een groot elektronisch orgel met twee enorme geluidsboxen. In 1974 plaatst de firma Fama & Raadgever te Utrecht een nieuw orgel in het kerkgebouw. Dit orgel is in gebruik geweest tot dat de gemeente het nieuwe kerkgebouw in gebruik nam in 2003. Het Fama & Raadgever orgel is toen overgeplaatst naar de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Zuidlaren (Dr.).

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 24 juli 1999.

Een bedehuis op 5000 meter grond. Door J. van 't Hul

GELDERMALSEN – Pinkstermaandag 1957. Ds. A. Elshout bevestigt W. Droogers als ouderling van de gereformeerde gemeente te Tricht. Met twee ambtsbroeders zat hij in de ouderlingenbank. Droogers verlaat 39 jaar later de kerkenraad om gezondheidsredenen. Nu zitten er zeven broeders in de ouderlingenbank, zes in de diakenenbank. Tricht-Geldermalsen groeit, tegen de verdrukking in. De kerk is te klein. Op 1 mei volgend jaar wordt de eerste paal geslagen voor de nieuwe kerk. Een bedehuis op 5000 vierkante meter grond.

Eind dit jaar gaan de eigendomsrechten van de bouwkavel in het gebied Leeuwenstein over op de gereformeerde gemeente te Tricht-Geldermalsen. Daar, langs de spoorlijn Tiel-Dordrecht, aan de zuidzijde van het dorp, moet een royaal kerkgebouw verrijzen met 1200 zitplaatsen. De nieuwe bestemming van het oude kerkgebouw aan de Tunnelweg is nog ongewis. Aan een verbouwing van die kerk is wel gedacht, zegt Droogers, maar dat stuitte op de nodige bezwaren.

„De piramidevorm van het gebouw leent zich nauwelijks voor uitbreiding. Het zou maar ruim honderd extra plaatsen opleveren. Daar kwam nog bij dat een groot deel van de huidige parkeerruimte zou worden opgeslokt. Er is nu al veel te weinig ruimte voor de ongeveer 200 auto's die zondags in de wijde omgeving van de Tunnelweg worden geparkeerd. De gemeente groeit als kool. De bouwcommissie heeft rekening gehouden eventuele groei in de toekomst en met graagte gebruikgemaakt van de gelegenheid om net even buiten het dorp nieuw te bouwen. Toch breidt het dorp zich ook in die richting uit.”

  • Uit: De Gelderlander d.d 31 augustus 2015

De voormalige gereformeerde kerk aan de Tunnelweg in Geldermalsen wordt gesloopt. Op die plek verrijst vanaf komend jaar een gebouw met 39 huurwoningen in de sociale sector.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Exterieur: situatie oktober 2010