Handelingen

Gebruiker

Frank Noordenbos

Uit Reliwiki

Ik ben een amateurfotograaf en woon sinds 2006 in Ingen in de Betuwe.

Enkele jaren geleden pakte ik mijn oude hobby van de fotografie weer op. En ik mag wel zeggen dat ik mijn hobby steeds serieuzer neem. Op dit moment fotografeer ik met een Sony Alpha 350.

Begin 2011 benaderde de Historische Kring Kesteren e.o. mij met de vraag of ik foto’s wilde nemen in verband met een publicatie die begin 2012 zal worden uitgebracht. Dat verzoek heb ik met enthousiasme aanvaard. Als gevolg daarvan kwam ik in kerken in de omgeving waar ik nooit eerder was. Het fotograferen van (kerk)-interieuren blijkt een vak apart te zijn, al is het alleen maar omdat lichtomstandigheden vaak alles behalve optimaal zijn.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is het vrijwel altijd nodig om foto’s te bewerken wil het eindplaatje enigszins in de buurt te komen van het beeld zoals de mens het ter plaatse ervaart. De camera zelf is een enorme “leugenaar”. Ik besteed dan ook de nodige aandacht aan nabewerking.

Omdat bij interieurfotografie vaak sprake is van grote contrasten, die de camera niet zondermeer kan overbruggen (denk aan de bekende “uitgebleekte” ramen), maak ik veel gebruik van de HDR-techniek. Daarmee kunnen heel natuurlijk ogende resultaten worden bereikt. Natuurlijk gaat het mij niet alleen om de techniek. Ik probeer ook foto’s te maken met “zeggingskracht”.

Verwacht van mij geen grote hoeveelheden foto’s op Reliwiki. Maar omdat kerkfotografie mij heeft gegrepen zal ik wel met enige regelmaat met bijdragen komen. En dan hoop ik maar dat af en toe iemand zal denken “wat een mooi plaatje”.

Frank Noordenbos, Ingen Januari 2012