Handelingen

Gameren, Oudenhof 2 - De Oude Hof

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: De Oude Hof
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zaltbommel
Plaats: Gameren
Adres: Oudenhof 2
Postcode: 5311EL
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname: 2014
Architect: Van Beijnum Architecten BA
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Hersteld Hervormde Kerk. Verzorgde "refodome" met toren. In nieuwbouwplan Schoolstraat-Oost te Gameren is de nieuwe kerk voor de Hersteld Hervormde Gemeente gerealiseerd. De kerk biedt plaats aan ca. 350 personen. Verder beschikt de kerk over zes zalen voor o.a. vergaderingen en catechisatie. Drie van deze zalen zijn d.m.v. panelenwanden van elkaar gescheiden, hierdoor ontstaat de mogelijkheid om de zalen bij elkaar te trekken. Ook bestaat er de mogelijkheid om 2 zalen bij de kerkzaal te trekken zodat er meer zitplaatsen ontstaan.

Orgel

Op woensdag 29 oktober 2014 neemt de Hersteld Hervormde Gemeente te Gameren een Flentrop-orgel in gebruik tezamen met haar nieuwe kerkgebouw. Het instrument, afkomstig uit de Opstandingskerk in Den Helder, werd overgeplaatst door J.L van den Heuvel Orgelbouw te Dordrecht. De Hersteld Hervormde Gemeente van Gameren kerkte in Dorpshuis Gambora, maar liet onder architectuur van Van Beijnum architecten een nieuw kerkgebouw verrijzen met circa 350 zitplaatsen. Via orgelmaker Van den Heuvel werd het in 1958 door D.A. Flentrop voor de Hervormde Opstandingskerk in Den Helder gebouwde orgel aangeschaft. Den Helder Het orgel van de Opstandingskerk werd gebouwd onder advies van Piet Kee. De orgelkas werd ontworpen door de architecten Johan A. Peters en B. Roelofs. Op Tweede Kerstdag 1958 werd het orgel in gebruik genomen. In 2010 vond de laatste dienst in de Opstandingskerk plaats, twee jaar later werd het orgel gedemonteerd. In 2014 werd het door Van den Heuvel opgebouwd in de nieuwe kerk in Gameren.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad 21 augustus 2014

De hersteld hervormde gemeente te Gameren krijgt in haar nieuwe kerkgebouw een tweeklaviers orgel van Flentrop uit 1958. Het orgel is afkomstig uit de Opstandingskerk in Den Helder, waar Dirk Flentrop het destijds bouwde. Het gaat om een tweeklaviers orgel met 25 stemmen in een kas naar een ontwerp van de architecten Johan A. Peters en B. Roelofs. In 2012 kocht Van den Heuvel Orgelbouw het Flentroporgel, waarna de hersteld hervormde gemeente van Gameren het aankocht voor haar nieuwe kerk. Dat gebouw, dat naar een ontwerp van Van Beijnum Architecten wordt gerealiseerd in nieuwbouwplan Schoolstraat-Oost in Gameren, moet straks plaats bieden aan 375 kerkgangers. Het streven is dat de kerk eind dit jaar in gebruik kan worden genomen. Van den Heuvel heeft het orgel gerestaureerd. De dispositie bleef ongewijzigd. Eind vorige maand is het instrument gemonteerd, na de zomervakantie wordt het afgewerkt.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur