Handelingen

Gaast, Zeedijk 9 - Hervormde kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Gaast - Ferwoude
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Gaast
Adres: Zeedijk 9
Postcode: 8757JV
Inventarisatienummer: 08964
Jaar ingebruikname: 14e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39343

Geschiedenis

De zaalkerk met driezijdige koorsluiting werd in 1916 ommetseld. In de houten geveltoren met ingesnoerde spits hangt een klok (1718) van Jan Albert de Grave. (Wikipedia)

  • 2018 Overgedragen aan Stichting Alde Fryske Tsjerken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Ned.Herv.Kerk vanwege een klok van 1718. Mechanisch torenuurwerk van Bergen, Midwolda, eerste kwart 20e eeuw. Eenklaviers orgel, ca 1860 gemaakt door W. Hardorff.

In de media

Uit; Bolswardsnieuwsblad d.d. 24 november 2014

GAAST – Hindrik Brouwer uit Blauwhuis zette maandagmiddag met het terugplaatsen van de vergulde weerhaan op de kerktoren van Gaast de kroon op het restauratiewerk. De weerhaan is verguld door schilderbedrijf Ane Lanting uit Boazum. In opdracht van de Stichting tot Behoud Monumenten in Súdwest-Fryslân werd de dakruiter van de toren hersteld. Het lood is vervangen en de gevelbekleding en houten constructie deels hersteld en vervangen. Verder werd het door houtworm aangetaste dakbeschot vervangen, in de kapconstructie is elektrisch aangelegd en het torenuurwerk is goed nagekeken. De totale restauratie van kerk en toren kostte rond de 85.000 euro. Het herstel van de toren wordt medegefinancierd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie. Waddenfonds en diverse fondsen en stichtingen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur