Handelingen

Feinsum, (Finkum) Holdingawei 51 - Sint-Vituskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Vitus
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Leeuwarden
Plaats: Feinsum (Finkum)
Adres: Holdingawei 51
Postcode:
Inventarisatienummer: 08936 08937
Jaar ingebruikname: 13e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 24529

Geschiedenis

foto Alde Fryske Tsjerken

De kerk heeft een romaans schip en een later toegevoegd gotisch koor. In het schip is naderhand een gotische ingang aangebracht, die aan de zuidzijde wordt bekroond door drie rechthoekige nissen. Daarnaast twee grote vensters uit later tijd.
In 1975 is de kerk overgedragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken.
Er worden geen kerkdiensten meer gehouden in de kerk. Wel wordt er zo nu en dan gehuwd of begraven. Ook is de kerk te gebruiken voor cursussen, kleine workshops en exposities.

In de toren hangt een klok uit 1477, en in de kerk is een preekstoel te zien uit de zeventiende eeuw. In de vloer liggen prachtig gebeeldhouwde grafzerken.

De toren van de kerk wordt beheerd door de Stichting Monumentenzorg Leeuwarderadeel. De stichting heeft de toren in 2007 overgenomen van de Gemeente met als doelstelling de toren als cultureel erfgoed te behouden.

Geschiedenis

In de eerste helft van de 13de eeuw werd op de terp van Feinsum een klein Romaans kerkje gebouwd en toegewijd aan Sint Vitus, de toren is van eind 13de eeuw. In de 15de eeuw vond een uitbreiding, in Gotische stijl, plaats naar het oosten, ramen en ingangspartij van het romaanse deel werden aan deze moderne stijl aangepast.
In 1515 werd de toren door een bende “de Zwarte Hoop” genaamd, in brand gestoken om er de bezetting van Gelderse soldaten uit te verjagen. Herbouw van de toren gebeurde in de oude romaanse stijl. In de 18e eeuw kreeg de toren een zadeldak ook werden in de 18de eeuw steunberen aangebracht. Deze zijn weer verwijderde bij de grote restauratie in de jaren 1962-’64.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk. Onlangs gerestaureerd deels nog 13e eeuws en op overwelving aangelegd bakstenen kerkje, met rechtgesloten schip. In de kerk preekstoel XVII. Koperen doopbekkenhouder. Minstens twee 17e eeuwse en vier 18e eeuwse zerken. Eenklaviers orgel in 1913 door Bakker en Timmenga gemaakt. Klokkestoel met gelui van twee klokken, waarvan één van een anonieme gieter, 1477, diam. 105 cm. en één van F. Simon?, 1626, diam. 74 cm.

Orgel

Het orgel is in 1913 gebouwd door de firma Bakker & Timmenga (Leeuwarden).

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Bourdon 8' - Viola 8' - Aeoline 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2'.
  • Pedaal: aangehangen.
  • Speelhulp: forte/piano-trede.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-g.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur