Handelingen

Feanwâlden, De Zwette 22 - Swettetsjerke

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Swettetsjerke
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Dantumadiel
Plaats: Feanwâlden
Adres: De Zwette 22 (Veenwoudsterwal)
Postcode: 9257RP
Sonneveld-index: 00179 09679
Jaar ingebruikname: 1872
Architect: Drenth, J., Delfzijl
Huidige bestemming: kerk
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Uitbreiding kerk 1993. De Christelijke Afgescheiden Gemeente is geïnstitueerd op 24 april 1850. Op 8 december van datzelfde jaar kon een eigen kerk in gebruik worden genomen. Die stond op Tuskendiken, ten noorden van Bergum omdat de kerkleden ook in Veenwoudsterwal, Veenwouden en Noordbergum woonden. In 1872 werd een nieuwe kerk in gebruik genomen in het centrum van Bergum. De oude kerk werd afgebroken en in Veenwoudsterwal weer opgebouwd. (57-07)

  • 2018 - De Protestantse Gemeente Feanwâlden / Feanwâldsterwâl in Friesland is van plan te participeren in de stichting van een Doarpshûs (dorpshuis) in de kom van het dorp. Daardoor zou de voormalig gereformeerde Swettetsjerke aan de Zwette 22 in Feanwâldsterwâl verkocht moeten worden.
  • 2023 - De Swettetsjerke in Feanwâlden wordt verkocht. Het besluit om het kerkgebouw en de pastoriewoning aan De Zwette te verkopen is zondag bekendgemaakt tijdens de kerkdienst in de Johanneskerk van Feanwâlden.

Orgel

Op 3 oktober 1970 werd in Veenwoudsterwal een nieuw orgel in gebruik genomen in de Gereformeerde Kerk. Het orgel werd bespeeld door dhr. A. van Lunen, organist van de Gereformeerde Kerk in Alphen aan den Rijn. Het orgel was gebouwd ter vervanging van een oud en krakkemikkig instrument, dat in 1903 was aangekocht. Het bestond uit allerlei soorten pijpwerk, en ook de mechaniek was een rommeltje. Een aantal registers kon echter nog worden overgenomen voor het nieuwe orgel.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur