Handelingen

Enter, Rijssenseweg 13 - Pinksterkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pinksterkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Wierden
Plaats: Enter
Adres: Rijssenseweg 13
Postcode: 7468AA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1927
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De kerk verving de kleinere kerk uit 1851 aan de Dorpsstraat.

Orgel

Het orgel is in 1979 gebouwd door Louis J. Kramer (Boskoop).

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Regaal 16' - Trompet 8'.
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Viola 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Roerquint 2⅔' - Nachthoorn 2' - Terts 1 3/5' - Scherp 1' 2-3 sterk - Kromhoorn 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: P + I / P + II / I + II.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

  • Uit Gereformeerde Kerken.info, d.d. 21 mei 2018

Op 17 mei 2018 besloot de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk te Enter (Ov.) dat het kerkgebouw aan de Rijssenseweg in het vervolg niet meer als gereformeerde kerk, maar als ‘Pinkster Kerk’ door het leven gaat. De ‘Pinksterkerk’ met de pastorie te Enter. ‘Hiermee gaat absoluut een wissel om’, zo deelde de kerkenraad mee. ‘Niet langer de kleine kerkgeschiedenis, maar de Bijbel is leidend bij het uitkiezen van de vlag die de lading dekt. Als kerk die oorspronkelijk voortkomt uit de Pinksterbeweging is het eigenlijk ook vrij logisch’. De bordjes bij de kerk waren al voor Pinksteren vervangen, niet meer ‘Gereformeerde Kerk’, maar ‘Pinkster Kerk’, zodat op Eerste Pinksterdag, zondag 20 mei 2018, ‘de naamsverandering gevierd kan worden’. De kerkenraad zegt er alle vertrouwen in te hebben dat behalve de verandering van de bordjes bij de kerk ‘ook de kerkgangers wel zullen veranderen’. Want ‘dit alles valt mooi samen met het Pinksterfeest, als in de kerk de uitstorting van de heilige Geest gevierd wordt, een feest waarbij we vieren dat iedereen telkens weer vervuld wordt met de Pinkstergeest’. De Gereformeerde Kerk te Enter heeft zich overigens – zoals hier en daar al gedacht wordt – niet aangesloten bij de ‘Pinksterbeweging’, maar blijft als Gereformeerde Kerk gewoon onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland, zoals de kerkelijke website duidelijk genoeg aangeeft.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur