Handelingen

Enschede, Oostburgweg 34 - Oosterkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oosterkerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Enschede
Plaats: Enschede
Adres: Oostburgweg 34
Postcode: 7533BC
Inventarisatienummer: 10076
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: Stuivinga, J. en Th.
Huidige bestemming: inbouw woningen
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Vrijzinnig Hervormde kerk. Kleine zaalkerk zonder toren. In gebruik genomen 3 juni 1928. Door brand verwoest in 1969. Hersteld na die brand. Buiten gebruik als Nederlands Hervormde kerk in 2003. Ondanks eerdere plannen tot sloop toch behouden. Verbouwing tot woningen voor ex-verslaafden gereed in 2013.

In de media

  • Uit Tubantia, 4 mei 2007.

De pittoreske Oosterkerk aan de Oostburgweg maakt de eeuw niet vol. Het uit 1928 daterende kerkgebouwtje langs het spoor is verkocht aan projectontwikkelaar Holtkamp uit Bornerbroek. Onder voorbehoud dat hij van de gemeente een bouwvergunning krijgt, sloopt Holtkamp de kerk om er vervolgens twee huizen neer te zetten. Eén met de ingang naar de Oostburgweg en een aan de zijde van de Lage Bothofstraat. Het kerkgebouw van de protestantse gemeente heeft ongeveer twee jaar leeg gestaan. Eerder leek de verkoop rond te komen met een andere projectontwikkelaar. Die wilde appartementen bouwen aan de Oostburgweg, maar kreeg de financiering niet rond. Daarop ketste ook de verkoop af. Makelaar Ben Hans van makelaardij Gosejacob verwacht dat de deal nu wel rondkomt. "We hebben een hele tijd terug een keer geïnformeerd bij de gemeente naar de mogelijkheid van een eventuele bouwvergunning. Daar waren toen geen bezwaren tegen." Voorzitter H. Peters van de protestantse gemeente vindt het jammer dat het gebouw tegen de vlakte gaat, maar zegt ook dat de kerk het kapitaal goed kan gebruiken. "De sentimenten waren er vooral bij de laatste diensten in de Oosterkerk. De gedachten bij de kerkgangers gingen toen terug naar de momenten dat ze bijvoorbeeld zijn getrouwd in het kerkje. Of het moment dat afscheid genomen moest worden van dierbaren in een uitvaartdienst in de kerk." "Inmiddels zijn we al weer een paar jaar verder. Voor iedereen was wel duidelijk dat onze kerkgemeenschap zo klein werd dat we samenwerking met anderen moesten gaan zoeken. We kerken nu samen met de gereformeerden. Natuurlijk zou het mooi zijn geweest als de Oosterkerk behouden had kunnen blijven, maar dat is nu eenmaal niet gelukt." De Oosterkerk werd in 1928 gebouwd in opdracht van de vereniging Vrijzinnig Hervormde wijken. In 2002 ging de vergrijzende kerkgemeente Samen op Weg met de gereformeerden van de Detakerk aan de Blijdensteinlaan. In 2003 vierde de Oosterkerk het 75 jarig bestaan, maar was - zoals gezegd - het gebouw toen al niet meer voor erediensten in gebruik. Tijdelijk hield de Afrikaanse Pinkstergemeente er vieringen. "Dat was een vrolijke boel", vertelt buurman Bert Gemser aan de Oostburgweg, die op uitnodiging van de Afrikanen een keer een viering bijwoonde. "Ze zongen allemaal van die prachtige gospels. Als wij buiten stonden, konden we het ook horen." Behalve de Afrikanen maakte ook een fysiotherapeute gebruik van het kerkgebouw. Ze hield er praktijk in het voorste deel van de kerk. Buurman Gemser zou betreuren als de bouwvergunning er komt en de kerk tegen de vlakte gaat. "Het is een bijzonder pand met diverse oude elementen als glas-in- lood en fraai metselwerk." Op het dak staat een houten kerktorentje met op de top een wat scheefhangend goudkleurige windvaan in de vorm van een haan. Het uurwerk in de toren is defect. In het kerkgebouw zelf staan nog een paar houten kerkbanken, evenals de preekstoel.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 27 juli 2010.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ruim 52.000 euro uitgetrokken voor de herbestemming van het Oosterkerkje aan de Oostburgweg in Enschede.

Het gebouw stond drie jaar geleden op de nominatie om te worden gesloopt. Het dient nu voor de huisvesting van zeventien verslaafden. De Oosterkerk werd in 1928 gebouwd in opdracht van de Vereeniging Vrijzinnig Hervormde Wijken.

Afbeeldingen