Handelingen

Enkhuizen, Klopperstraat 12 - Ontmoetingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ontmoetingskerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Enkhuizen
Plaats: Enkhuizen
Adres: Klopperstraat 12
Postcode: 1601CE
Sonneveld-index: 05397
Jaar ingebruikname: 1904
Architect: Bonda, H.
Huidige bestemming: kerk Gereformeerde Gemeente
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Verving een eerdere, te klein geworden, kerk aan de Peperstraat. Kruisvormig kerkgebouw in neoromaanse vormen, met twee (qua grootte verschillende) torentjes aan weerszijden van de voorgevel. Verbouwing, door inbouw van een verdieping, in 1982. De kerkzaal bevindt zich sindsdien op de ingebouwde etage. Met ingang van 1 januari 2012 door de PKN Enkhuizen verkocht aan, en in gebruik bij, de Gereformeerde Gemeente, met als naam onverminderd "Ontmoetingskerk". Tot 1 april 2012 nog in medegebruik door de PKN, die in deze kerk op 1 april 2012 haar laatste viering hield. Sindsdien kerken de Gereformeerden in de Zuiderkerk. Het voormalige kerkgebouw van de Geformeerde Gemeente Enkhuizen, Van Bleiswijkstraat 4 - CGKV Levend Water was te klein geworden

  • Een ander kerkgebouw van H. Bonda is de voormalige Gereformeerde Duyststraatkerk in Rotterdam-Delfshaven, nu moskee, maar architectonisch gaaf bewaard gebleven. Ook dit gebouw heeft twee qua grootte verschillende torentjes aan weerszijden van de voorgevel. alsmede een ingebouwde verdieping.

Orgel

De Gereformeerde Ontmoetingskerk in Enkhuizen werd rond 1980 volledig gerenoveerd. In de kerk was een orgel aanwezig van J. van Gelder, gebouwd in 1883 voor de vorige kerk. Het is in 1904 in de huidige kerk geplaatst, en in 1928 volledig omgebouwd door Valckx & Van Kouteren. Omdat dit orgel niet meer goed functioneerde, besloot men een geheel nieuw instrument te laten bouwen. Samen met de heren J.D. Vlaanderen Oldenzeel en Tjibbe Heidinga van de G.O.V. als adviseurs werd gekozen voor een orgel van Hendriksen & Reitsma. De vormgeving van de orgelkas is niet alledaags. Het is ontworpen door de architect Cor Roosendaal in samenwerking met Tjibbe Heidinga. Op vrijdag 18 mei 1984 is het instrument in gebruik genomen met een bespeling door Jaap Zwart jr. Uit het oude orgel werden twee registers overgenomen. De Fagot en de Trompet waren bij de oplevering nog niet geplaatst. Het kerkgebouw is per 1 januari 2012 eigendom van de Gereformeerde Gemeente Enkhuizen-Andijk. Het orgel in 2016 opnieuw geïntoneerd door Ide Boogaard (Rijssen). Daarbij is de winddruk verlaagd naar 65 mm WK. Eerder was al op de plaats van de gereserveerde Fagot 16' (HW) een Fluit 4' geplaatst.

In de media

  • Gerard Verloop in "De Mixtuur" nr 49, maart 1985, over de inbouw van een verdieping.

"Esthetisch valt er in deze Enkhuizer kerk weinig te genieten: de voorheen heel redelijke kerk met een goede akoestiek werd voorzien van een verdiepingsvloer over de volle oppervlakte van het gebouw, teneinde allerlei nevenruimten te kunnen creëren, waardoor de kerkruimte uiteraard veel lager werd, alle verhoudingen zoek zijn en de akoestiek abominabel geworden is. Centraal vóór op deze kerkzolder staat dan, als een glimmend object dat alle aandacht voor zich opeist, dit orgel met zijn merkwaardige front, dat in een Belgisch casino niet zou misstaan".

  • Uit Reformatorisch Dagblad d.d. 28-12-2011

Nieuwe kerk voor gereformeerde gemeenten Andijk en Enkhuizen

De gereformeerde gemeenten te Andijk en Enkhuizen, die per 1 januari 2012 samengaan, hebben de gereformeerde Ontmoetingskerk van de protestantse gemeente (i.o) in Enkhuizen aangekocht als nieuw onderkomen. De gereformeerde gemeente te Enkhuizen zal haar eigen kerkgebouw nu op 2 januari 2012 opleveren aan de Levend Watergemeente, een federatie van de christelijke gereformeerde kerk en de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Enkhuizen. De kerkgebouwen van zowel de gereformeerde gemeente als de protestantse gemeente (i.o.) in Enkhuizen blijven dus hun functie behouden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Alle afbeeldingen hieronder zijn van na de inbouw van een verdieping.