Handelingen

Emmer-Compascuum, Kloosterweg - Bedevaartkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bedevaartkapel Maria Hertogin van Drenthe
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Emmen
Plaats: Emmer-Compascuum
Adres: Hoofdkanaal OZ 82
Postcode: 7881CK
Inventarisatienummer: 18428
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Bakx, H.J.
Huidige bestemming: kapel
Monument status: geen


Geschiedenis

Wegkapel op plein R.K. Parochiekerk St. Willehadus. Gewijd aan Maria als Hertogin van Drenthe.

Met Onze Lieve Vrouwe de Hertogin van Drenthe wordt een Mariakapel aangeduid waaraan sinds 1951 een bijzondere devotie verbonden is. De kapel staat op het terrein van de parochiekerk van de heilige Willehadus in Emmer-Compascuum.

In de jaren veertig namen 24 soldaten uit Emmer-Compascuum deel aan de politionele acties in Nederlands-Indië. De bewoners beloofden een kapel te bouwen als deze mannen ongeschonden uit het verre oosten zouden terugkeren. Dit gebeurde inderdaad, en in 1951 kon de kapel worden ingezegend. Heel het bouwproject werd door de gelovigen zelf bekostigd. Het ontwerp kwam van de Groninger architect H.J. Bakx. Het genadebeeld in de kapel heeft is een afbeelding van Maria zoals ze staat afgebeeld in het wapen van de provincie Drenthe. De kapel werd gebouwd van middeleeuwse kloostermoppen afkomstig van het (toen in verval zijnde) kruisherenklooster in Ter Apel.

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw waren er geregeld georganiseerde bedevaarten naar Emmer-Compascuum, maar in de jaren zestig raakte de devotie in onbruik. De Mariaverering werd in 1987 nieuw leven ingeblazen door Pastoor B.J.M. van den Barselaar o.f.m. Sinds die tijd is het een regionale Mariabedevaart voor Zuid-oost Drenthe, eenmaal per jaar gehouden op altijd op 2e Pinksterdag. In veel katholieke huishoudens in Drenthe treft men gipsen kopieën van de Hertogin van Drenthe aan. De beeltenis van de Hertogin is overigens tot op de dag van vandaag te koop bij de parochiekerk. Zelfs de familie Kennedy heeft een exemplaar!

  • (Bron: mariakapellen.nl)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur