Handelingen

Emmen, Prinsenlaan 82 - Hutkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hutkerk
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Drenthe
Gemeente: Emmen
Plaats: Emmen
Adres: Prinsenlaan 82
Postcode: 7822GJ
Inventarisatienummer: 17058
Jaar ingebruikname: 1961
Architect: Dijkstra, Y.S.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Doopsgezinde Kerk. Kleine maar architectonisch zeer belangrijke moderne kerk zonder toren.

Geschiedenis vervolg

De architect ontwierp het gebouwtje als "een hut om in te schuilen", vandaar de naam "Hutkerk". Al snel traden remonstranten uit Emmen toe tot deze gemeente, later gevolgd door mensen van andere vrijzinnige kerkgenootschappen. Daarop werd in 1971 besloten om de gemeente voortaan de Hutgemeenschap te noemen. Deze algemene naam doet recht aan het respect voor ieders persoonlijke overtuiging. Bovendien geeft de naam aan dat wij een gemeenschap zijn, juist met die persoonlijke verschillen.

  • (Bron www.doopsgezind.nl)
  • Dit moderne kerkgebouw komt ook voor in een ± 1970 verschenen boekje "Een hut om in te schuilen", waarin diverse interessante "wederopbouwkerken" worden behandeld.
  • 2021 - Hutkerk in Emmen sluit na 61 jaar de deuren: ledental loopt sterk terug. Door vergrijzing, vertrek naar elders en onvoldoende nieuwe aanwas is het ledental inmiddels sterk teruggelopen. Tijdens een recente ledenvergadering moest daarom worden besloten tot verkoop van het gebouw. Inmiddels is er een nieuwe eigenaar. Er is nog geen duidelijkheid over de nieuwe bestemming

Adventkerk

Op zaterdagen houden de Zevendedags Adventisten hun sabbatvieringen in deze Hutkerk, die door hen "Adventkerk" wordt genoemd.

Afbeeldingen