Handelingen

Elspeet, Oude Hof 12 - Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nunspeet
Plaats: Elspeet
Adres: Oude Hof 12
Postcode: 8075PK
Inventarisatienummer: 11419
Jaar ingebruikname: 1974
Architect: Gunter, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

De kerk is op 18 september 1974 in gebruik genomen. Ze verving De Barak, een houten noodkerk, die in 1953 op deze zelfde plek aan de Oude Hof was gebouwd. De nieuwe kerk van 1974 is in 1994/1995 uitgebreid en 2 maart 1995 opnieuw in gebruik is genomen. (BS)

Het orgel is in 1911 gebouwd door de firma A.S.J. Dekker (Goes) voor de Gereformeerde Kerk te Winsum (Gn.). In 1961 breidt de firma B. Pels & Zoon (Alkmaar) het uit met een tweede manuaal en enkele pedaalregisters en vernieuwt de tractuur en de windladen. In 1996 wordt het in Elspeet geplaatst door vrijwilligers onder toezicht van de orgelbouwer I. Boogaard (Rijssen). De elektro-pneumatische repetitieladen uit 1961 worden vervangen door mechanische sleepladen en een deel van het pijpwerk wordt vernieuwd.

Dispositie
  • Hoofdwerk (Man. 1): Bourdon 16' - Praestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Cornet 8' 6 sterk discant - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk - Trompet 8'.
  • Zwelwerk (Man. 2): Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Vox Celeste 8', vanaf c - Fluit 4' - Quintfluit 3' - Open Fluit 2' - Sesquialtera 2⅔' 2 sterk discant - Kromhoorn 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' (transm.) - Praestant 8' (transm.) - Roerfluit 8' (transm.) - Fluit 4' (transm.) - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk - Zwelwerk, Pedaal - Hoofdwerk, Pedaal - Zwelwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 19 mei 2009

Een groep voormalige leden van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elspeet heeft een verzoek gericht aan de Oud Gereformeerde Gemeenten om in Elspeet een oud gereformeerde gemeente te institueren. Ook is een verzoek gericht aan de burgerlijke gemeente Nunspeet, waartoe Elspeet behoort, om in het dorp een locatie aan te wijzen waar ze bijeen kunnen komen. Waarschijnlijk wordt een en ander volgend jaar gerealiseerd.

De voormalige leden van de gereformeerde gemeente in Nederland te Elspeet scharen zich achter oud-ouderling G. de Weerd die eerder dit jaar werd afgezet „wegens overtreding van het achtste gebod.” De Weerd en ongeveer 80 oud-leden van de gereformeerde gemeente in Nederland willen zich nu aansluiten bij de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN).

De nieuwe oud gereformeerde gemeente zal pas geïnstitueerd worden als de classis Oost van de OGGiN, die in het voorjaar van 2010 vergaderd (sic), haar goedkeuring erover uitspreekt.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur