Handelingen

Elspeet, Nachtegaalweg 11 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Nunspeet
Plaats: Elspeet
Adres: Nachtegaalweg 11
Postcode: 8075AW
Inventarisatienummer: 11417
Jaar ingebruikname: 1919
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Uitbreidingen in 1976 en 1993.

Het orgel

In januari 2013 wordt een nieuw orgel in gebruik genomen dat gebouwd is door de firma Škrabl (Rogaska Slatina, Slovenië), in samenwerking met Consultare Orgelbouw (Hellouw). Het vervangt een orgel van D.A. Flentrop uit 1962, dat verkocht is aan de ”Eglise Francaise” in de oude dorpskern van Voorburg, het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 9 november 2010.

In verband met onderhoudswerkzaamheden staat het kerkgebouw van de 
gereformeerde gemeente te Elspeet sinds september in de steigers. Alle 
goten en daken worden gerenoveerd. Ook worden de betondakpannen vervangen door nieuwe, uit klei gebakken pannen. Op dit moment is ongeveer de helft van de werkzaamheden afgerond. Zoals het er nu uitziet, zal de aannemer – aannemingsbedrijf Van Ouwendorp uit Elspeet – medio volgende maand klaar zijn, op het schilderwerk na. Dit zal in het voorjaar worden uitgevoerd. De kosten van de al enige tijd noodzakelijke renovatie zijn begroot op circa 150.000 euro, inclusief btw.

Uit Reformatorisch Dagblad, 19 november 2012.

Het nieuwe kerkorgel van de gereformeerde gemeente te Elspeet, een instrument van de Sloveense orgelbouwer Anton Škrabl, zal op donderdag 10 januari 2013 in gebruik worden genomen. Op zaterdagmiddag 12 januari is het kerkgebouw vanaf 13.00 uur open om kennis te maken met het nieuwe orgel. De bedoeling was dat het instrument nog dit jaar –op 6 december– in gebruik zou worden genomen, maar de orgelbouwer heeft nog wat meer tijd nodig dan aanvankelijk gedacht, zo blijkt uit een bericht in het kerkblad van de gemeente. Het nieuwe orgel telt 24 stemmen, verdeeld over hoofdwerk, zwelwerk en pedaal. Adviseur tijdens de bouw is Aart Bergwerff, als organist verbonden aan de evangelisch-lutherse kerk in Den Haag en de Grote Kerk te Breda.

De gemeente maakte in 2012 enige tijd voor haar diensten gebruik van de Elspeetse Dorpskerk. Vanaf 9 december 2012 komt ze weer samen in het eigen kerkgebouw, aan de Nachtegaalweg.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur