Handelingen

Elshout, Kapelstraat 43a - Kapel Wonderbare Moeder

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Heusden
Plaats: Elshout
Adres: Kapelstraat 43a
Postcode:
Inventarisatienummer: 07479
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: rooms-katholieke Mariakapel
Monument status: geenGeschiedenis

Elshout, Mariakapel; jk 17-10-2011

Ook bekend als 'OLV van Garsweide'.

Volgens bord ter plaatse:
De Mariaverering in Elshout is al eeuwenoud. Historisch staat vast dat in 1285 de parochie van Oudheusden (waaronder Elshout viel) werd overgedragen aan de Norbertijnen van de abdij van Berne. In Elshout bevonden zich een Mariakapel (op de Gaasweide) en nog een andere kapel, toegewijd aan Sint-Agatha. Deze kapellen zijn misschien van iets latere datum. Volgens legende verscheen Maria al in de 12e eeuw.

Een boer uit Drunen was op zijn land vlas aan het zaaien. Hij was dorstig, maar had geen drinken bij zich. Vanuit de verte zag hij een vrouw naderen, die hij niet kende. Zij bood hem te drinken aan vanuit een nabijgelegen sloot. Dit water was het heerlijkste wat hij ooit had geproefd. Terwijl hij zijn dorst leste, voelde hij de liefde tot Maria in zich opkomen, en hij beloofde om – zodra het vlas rijp zou zijn – een kapel te bouwen ter ere van haar. Toen hij de volgende dag terugkwam merkte hij dat het vlas reeds rijp was. En hij begon onmiddellijk aan de bouw van een kapel. Hierin werd een beeld van Maria geplaatst. Het staat nu in de parochiekerk van Elshout en wordt vereerd onder de titel van Wonderbare Moeder.

De huidige Mariakapel dateert van 1964 en vervangt de oude die gebouwd was in neogotische stijl. De Onze Lieve Vrouwe Schuts is historisch sterk met de Mariaverering verbonden, en heeft een belangrijke plaats in de Elshoutse parochie van Sint-Jan Evangelist. Vooral in de meimaand trekken vele pelgrims naar Elshout.

Mei 2004


Gebouwomschrijving

  • Gevels en materialen: Gebogen achterwand. Coulisse in baksteen in wildverband met casementen gevuld met mozaiek in gele steen. Rechthoekige deels geopende kapel in baksteen met plint in rode baksteen.
  • Vensters en deuren: Open rondboog doorgang en vensteropeningen.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met shingles.
  • Groen: Park aanleg met hoog opgaande bomen, struiken, grasveld en treurwilg.

Afbeeldingen