Handelingen

Elburg, Beekstraat 3 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kerkbelang
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Elburg
Plaats: Elburg
Adres: Beekstraat 3
Postcode: 8081EA
Inventarisatienummer: 11398 11450
Jaar ingebruikname: 1968
Architect:
Huidige bestemming: evangelisatielokaal
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Evangelisatielokaal van de Ned. Hervormde Kerk.

Deze evangelisatie is ontstaan op 19 januari 1968, toen ds. van der Ent Braat de eerste dienst leidde, omdat de Hervormde Kerk van Elburg minder behoudende dominees had dan sommige leden wensten. Daarom hielden zij diensten in dit gebouw waarvoor ze een wel behoudende dominee uitnodigden. Het aantal lidmaten bedroeg in dat jaar ongeveer 130. Daarom biedt het gebouw plaats aan ruim 100 kerkgangers. Sinds 1988 werden op zondag geen diensten meer gehouden. De meeste leden bezochten vanaf dat jaar de diensten van ds. Blom in de Sint Nicolaaskerk (Gereformeerde Bond). Een klein gedeelte bleef hier echter doordeweeks kerken. Tegenwoordig hoort deze evangelisatie tot de Hersteld Hervormde Kerk en houdt elke vrijdagavond een dienst. Dit terwijl alle hervormde kerken in Elburg overgegaan zijn naar de PKN. Elke week bezoeken ongeveer 30 mensen uit allerlei kerkverbanden de dienst. Men nodigt Hersteld Hervormde predikanten uit en een enkele keer de Christelijk Gereformeerde predikant van Elburg.

Het gebouw

Deze evangelisatie is gevestigd in een eeuwenoud grachtenpand met een opvallende trapgevel. Van oorsprong was in dit pand de sigarenfabriek gevestigd. Nog steeds wordt elke vrijdagavond een dienst gehouden. Het gebouw is getooid met de naam Luctor et Emergo. Lange tijd was het gebouw eigendom van de Vergadering der Gelovigen.

Interieur

In het gebouw staan 13 lichthouten banken achter elkaar aan weerszijden van het gangpad. Bovendien is er plaats op de galerij. Er staat een eenvoudige kansel. Op de galerij staat een eenvoudig elektronisch orgel met geluidsinstallatie. Het is de gewoonte in eerbiedig tempo te zingen. Diensten worden opgenomen op cassettebandjes. Het gebouw heeft een eigen koster die hiervoor zorg draagt.

Afbeeldingen