Handelingen

Eindhoven, Piuslaan - Kapel Technische School De Burgh

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Technische School De Burgh
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Piuslaan 93
Postcode: 5643PT
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: kantine schoolgebouw
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kapel Technische School De Burgh. Complex aan de Piuslaan hoek Geert Grootestraat.

Deze school is een belangrijk Wederopbouwpand, en is in 2016 op de Gemeentelijke monumentenlijst geplaatst.

Onduidelijk of hier nu nog een kapel bestaat, c.q. in gebruik is. Vermoedelijk niet.

  • De kantine van dit schoolgebouw was van 1 december 1956 tot en met 2 april 1958 in gebruik als "noodkerk" van de nieuwe R.K. parochie H. Pius X. Van 3 april 1958 tot en met 15 juni 1960 had deze parochie een houten noodkerk in gebruik aan de St. Petrus Canisiuslaan, schuin tegenover de toen in aanbouw zijnde grote Pius X Kerk. Deze noodkerk is kort na ingebruikname van de grote Pius X kerk gesloopt.

Nadere beschrijving. Bron: dichtbij.nl, 10 januari 2016

Redengevende omschrijving gemeentelijk monument

Architectuurwaarden

De school werd ontworpen door bureau Geenen en Oskam en uitgevoerd door de aannemer NV Bouwbedrijf Brabant Oost uit Eindhoven. Oorspronkelijk heeft de school behalve het meerlaagse hoofdgebouw en het bouwdeel met technieklokalen een tweelaags bouwdeel met gymzaal en aula. Het hoofdgebouw bestaat uit een vierlaags hoofdgebouw dat is opgebouwd uit een betonskelet met baksteenvulling en stalen ramen. De voorgevel heeft een strenge travee geleding. Op het gebouw is een bekroning aangebracht van schokbetonelementen. Het gebouw is ontworpen in zogenaamde shake-hands stijl: traditionele baksteenbouw gaat hand in hand met moderne technieken en materialen. Dit is af te lezen aan de betonconstructie, die in de onderbouw van het theorielokalengedeelte in het zicht is gelaten, grote glasstroken, stalen vensters en scheidingswanden (in plaats van hout) en betonnen prefab ornamenten die de daklijst vormen. Het gebouw is zorgvuldig ontworpen en vormgegeven en heeft goede verhoudingen. De school werd voorzien van een tweetal kunstwerken: muurschildering van Gerrit de Morée uit Breda en een bronzen beeld, ‘Smid met leerling’ (1959) van Willy Mignot.

Stedenbouwkundige waarden

De school ligt op een ruim perceel aan de Piuslaan / Saenredamstraat / Geert Grootestraat. De school ligt met het meerlaagse bouwdeel naar de Piuslaan waardoor het een duidelijke verankering heeft met de andere grote (industriele) gebouwen aan de Rondweg (Campina, DAF). Aan de achterkant ligt de school in een woonwijk; het lage techniekdeel richt zich naar de straat in de wijk.

Cultuurhistorische waarden

Het aanvankelijke plan voor de school kende een traditionele opzet. In 1949 werd de schoolopzet gewijzigd, mede op advies van Dr. Huub van Doorne, de oprichter van DAF en bestuurslid van de school. De nieuwe schoolvorm maakte een vernieuwend onderwijsconcept mogelijk dat beter aansloot op de praktijk. Van Doorne wilde een schoolwerkplaats creëren, waardoor de leerlingen alvast konden wennen aan de fabriekswerkplaats. In plaats van afzonderlijke praktijklokalen voor de verschillende vakken werd één grote ruimte ingericht voor de praktijklessen, waar de leerlingen alvast vertrouwd konden raken met de grote industriehallen. Met het ontwerp van de ‘Burgh’ introduceerden de architecten een nieuwe schoolvorm, die landelijk onmiddellijk grote belangstelling wekte en navolging vond. Het is een belangrijk schoolcomplex voor de geschiedenis van de ontwikkeling van het “ambachtsonderwijs”. De school werd in 1954 in gebruik genomen.

Gemeente Eindhoven – situering, redengevende omschrijving en omvang gemeentelijk monument.