Handelingen

Eindhoven, Molijnstraat 3 - Jozef en Maria

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jozef en Maria
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Molijnstraat 3
Postcode: 5642MH
Inventarisatienummer: 07425
Jaar ingebruikname: 1987
Architect: Bever, L. de
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Geen


Geschiedenis

Bescheiden kerkzaal, op de plaats van de eerdere, veel grotere voormalige R.K. O.L. Vrouw Rozenkrans.

Oorspronkelijk, net als de eerdere gesloopte kerk, "georiënteerd", d.w.z. aandachtswand met altaar in het oosten. De eerdere kerktoren is gehandhaafd. De kerknaam "Jozef en Mariakerk" herinnert aan de in 1991 gesloopte St. Jozefkerk en aan de vroegere O.L. Vrouw Rozenkranskerk.

De aandachtswand, met bijbehorend stoelenplan, bevond zich oorspronkelijk in het oosten, "in de lengte". Later, ongeveer eind jaren 1990, is deze opstelling gewijzigd, met aandachtswand in het noorden, "in de breedte". Midden jaren 2000 is deze kerk ook een aantal jaren in medegebruik geweest als Oud-Katholieke Kerk.

Deze kerk(zaal) is eind 2008 qua primair gebruik, als kerk, buiten gebruik gesteld, en in loop 2009 heringericht tot restaurant van het omringende woon- en zorgcentrum "Berckelhof".

Op weekends vonden in deze ruimte sindsdien nog wel R.K. vieringen plaats (tot wanneer?).

De mooie, grote kruiswegstaties, oorspronkelijk afkomstig uit de in 1991 gesloopte St. Jozefkerk in Eindhoven-Tongelre, zijn uit de Jozef en Mariakerk weggehaald, en zijn (situatie begin 2010) "opgeslagen" in de St. Martinuskerk aan 't Hofke, in Eindhoven-Tongelre. Tabernakel en kruisbeeld zijn in 2009 overgeplaatst naar de R.K. St. Matteüskerk in Eindhoven-Woensel.

De R.K. kerk van Jozef en Maria (1987, L. de Bever)]] aan de Molijnstraat 3 is eind januari 2009 gesloten . De kerk is verkocht aan de Vitalis Zorggroep die het ernaast gelegen woonzorgcentrum Berckelhof al beheert.

Afbeeldingen

Toelichting: Deze foto's zijn genomen terwijl de aandachtswand zich in de breedte bevond, in de noordelijke wand, en vrij kort voordat de kerk buiten gebruik werd gesteld.