Handelingen

Eindhoven, Iepenlaan 47 - Vergadering van Gelovigen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kerkje van Prijt
Genootschap: Vergadering van Gelovigen
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Eindhoven
Plaats: Eindhoven
Adres: Iepenlaan 47
Postcode: 5616NP
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1916
Architect:
Huidige bestemming: door brand verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

De Vergadering van Gelovigen is een geloofsgemeenschap die volledig steunt op de bijbel als het geïnspireerde woord van God. Deze is in het begin van de 19de eeuw vrijwel gelijktijdig in Engeland en Duistland ontstaan en breidt zich geleidelijk uit over West Europa en Noord Amerika. Omstreeks 1850 zijn in ons land ten noorden van de grote rivieren in vele plaatsen Vergaderingen bekend. Na voorgaande 'aandachtbijeenkomsten' kan in Eindhoven pas in 1920 van een echte Vergadering worden gesproken omdat dan voor het eerst het avondmaal in de huiskamer van de familie Prijt in de Hubertastraat wordt gevierd. In 1920 verhuist Prijt naar de Iepenlaan, waar de heer Prijt een manufacturenzaak begint. Ook daar blijven de gelovigen samenkomen totdat de zaak in 1923 wordt verplaatst naar de Frederiklaan. Achter de zaak is een lokaal met ruimte voor 80 personen. Omdat ook dit lokaal te klein wordt verrijst in 1926-1927 het kerkje aan de Iepenlaan 47. De groei van de Vergadering maakt in 1936 en 1954 uitbreidingen noodzakelijk. Rond 1970 wordt ook die ruimte te klein en wordt naar een grotere behuizing omgekeken. Die wordt in 1977 gevonden in het buurthuis aan de Elburglaan. Sindsdien was het kerkje buiten gebruik.

(Uit "Eindhoven, een samenleving in verandering" van Dr. J.M.P. van Oorschot.)

In de media

  • Eindhovens Dagblad, 8 oktober 2017

Carin Beenen 08-10-17, 18:49 Laatste update: 09-10-17, 10:18

Brand verwoest 'Prijtkerkje' in Eindhoven

Een brand heeft zondagavond het leegstaande 'Prijtkerkje' aan de Iepenlaan in Eindhoven verwoest. De brand was rond 18.30 uur uitgebroken. De brandweer zette twee autospuiten en een hoogwerker in om het vuur te doven. De vlammen sloegen al snel uit het dak van het pand. De brandweer liet het kerkje gecontroleerd uitbranden. Daardoor steeg de rook beter waardoor er weinig overlast voor de omgeving was volgens de brandweer. De brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling die tot in de wijde omgeving was te zien. Het pand verkeerde al in slechte staat voor de brand, in het dak zaten al grote gaten. Ook zaten er geen ramen meer in.

Meneer Prijt

Het 'Prijtkerkje' was van meneer Prijt. Albert Prijt was glasblazer bij Philips. In het gebouwtje aan de Iepenlaan startte hij met bijeenkomsten van een geloofsgemeenschap: de Vergadering van Gelovigen. Deze afsplitsing van de Anglicaanse kerk kent geen voorganger. De gemeenschap runt de boel samen. Iedere zondag was er een viering van het avondmaal. De 'Vergadering' is al ruim 35 jaar weg wegens ruimtegebrek. De nieuwe eigenaar kocht het gebouw in de veronderstelling er een flat op te laten bouwen, maar hij kreeg geen toezegging. Sindsdien is het oude kerkje aan 't verkrotten. Het torentje is er al tijden af.

  • Eindhovens Dagblad, 9 oktober 2017

Michel Theeuwen 09-10-17, 10:38 Laatste update: 15:47

'Prijtkerkje' in Eindhoven snel gesloopt

Het afgebrande kerkje aan de Iepenlaan in Eindhoven wordt zo snel mogelijk gesloopt. Maandagmiddag is een sloper al begonnen met de muren om te trekken, zodat politie en brandweer de hele situatie goed kunnen bekijken. Wellicht later deze week volgt al de rest, aldus de eigenaren Marcel en Gerard van Kessel van GEMA BV uit Best.

Een uitslaande brand vernielde zondagavond wat er nog over was van het zogenaamde kerkje van Prijt, genoemd naar de oprichter uit de jaren twintig van vorige eeuw. Het gebouwtje was al in slechte staat omdat de eigenaar er niets meer aan deed. De De vastgoedontwikkelaar wilde er wel appartementen bouwen maar kreeg geen goedkeuring van de gemeente. Inmiddels is projectontwikkelaar Grip op Vastgoed bezig met het maken van een plan, in overleg met erfgoedwaakhond Henri van Abbestichting. In afwachting daarvan is het pand nog eigendom van GEMA dat ook voor de kosten van nablussen en sloop opdraait.

Maandagmorgen moest de brandweer nog nablussen, zowel met een hoogwerker en een waterkanon, als te voet. Dat gebeurde aan de buitenkant omdat het volgens de officier van dienst niet veilig was om het pandje te betreden: er is instortingsgevaar en de vloer is rot. Ook is er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand, onder meer vanaf een hoogwerker. Ook buurtbewoners zijn gehoord. Naar verluidt zouden er twee jongeren in het pand zijn geweest. Zij hebben daar een zwerver gezien die een vuurtje had gestookt. Een buurtbewoner vertelde dat hij had gehoord dat de brand met een knal was begonnen. Een woordvoerder van de politie wil niet meer kwijt dan dat er rekening wordt gehouden met brandstichting. Dat wordt nu onderzocht. De hoog boven het gebouwtje uit torenende vlammen hebben verder geen schade aangericht. Door het windstille weer zijn zelfs de bomen direct naast het kerkje niet beschadigd. ,,We hebben dan ook geluk gehad", zegt de directe buurvrouw. Wel was even onduidelijk of er geen asbest vrij was gekomen. Volgens eigenaar Marcel van Kessel blijkt uit de rapporten dat er geen asbest in het pandje zat.

Monumentomschrijving; Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1916
  • Gevels en Materialen: Baksteen
  • Vensters en Deuren: Rechthoekige ramen.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak. Voorbouw met platdak.
  • Bijzonderheden: Zaalkerk, spiegelsymmetrische gevel.

Afbeeldingen