Handelingen

Ede, Prinsesselaan 8 - Taborkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Taborkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Ede
Plaats: Ede
Adres: Prinsesselaan 8
Postcode: 6713PX
Sonneveld-Index: 11325
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Zijlers, B.W.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Hervormde wederopbouwkerk met dakruiter. De Taborkerk wordt ook wel 'Evangelisatiekerk' genoemd, en is gebouwd in 1953. De architect was B.W. Zijlers. In 2007 werd de kerkzaal gerenoveerd, waarbij de kansel werd verwijderd. Er is een uitbouw met een consistorie en een uitbouw met een catechisatiezaal. Op de voorzijde is een steen ingemetseld met de tekst: 24 januari 1953 Soli Deo Gloria" .

  • 2023 - Op 27 augustus 2023 werd de laatste dienst gehouden. Per 1 september is de wijkgemeente opgegaan in de Protestantse Gemeente Ede. De kerkdiensten vinden vanaf dat moment plaats in de Beatrixkerk en de Open Hof.
  • 2023 - Het bijgebouw van de Taborkerk in Ede, Ons Huis, wordt de komende jaren gehuurd door ouderenzorginstelling Het Maanderzand. Al langer was bekend dat de kerk zou worden afgestoten door de Protestantse Gemeente Ede (PGE). Van verkoop is vooralsnog geen sprake.

Orgels

Koch-orgel

In 1954 plaatste de firma Koch (Apeldoorn) een orgel dat in eerste aanleg bestond uit onderdelen van een kabinetorgel van onbekende herkomst, geplaatst op een nieuwe pneumatische kegellade. In 1962 werd het orgel door de firma Koch omgebouwd tot een tweeklaviers instrument met zestien registers. De windlade van het vorige orgel werd gebruikt voor Manuaal I. Manuaal II werd in een zwelkast geplaatst. De nieuwe vrijstaande speeltafel kreeg een plek rechts tegen de kas. De frontpijpen (Prestant) waren van elektrolytisch zink, gepolijst en blank gelakt. Het orgel kreeg een elektro-pneumatische traktuur. De firma Koch had het orgel tot ca. 1983 in onderhoud. In oktober 1985 is het orgel in eigen beheer afgebroken en door een opkoper meegenomen.

Van Vulpen-orgel

Het orgel van de Taborkerk in Ede is in 1986 gebouwd door de firmaGebroeders van Vulpen uit Utrecht onder advies van Jan Jongepier. Men zocht voor de labialen aansluiting bij het werk van Johannes Duyschot. DeTrompet is geïnspireerd op het werk van Matthijs van Deventer (Nijkerk,Grote Kerk). De Vox Humana (later geplaatst in 1986) ademt de geest van het gelijknamige register in de Nieuwe Kerk te Amsterdam (Van Hagerbeer1670). Voor de factuur van de Bazuin ging men te rade in de Grote Kerkte Vollenhove (Van Loo 1860). Het orgel werd gestemd in een door Jan van Biezen ontworpen stemming (variant op 1/6 komma). De al te flexibele windvoorziening is niet lang na de ingebruikneming van het orgel gewijzigd. In 2002 herintoneerde de firma Van Vulpen de tongwerken. Bij die gelegenheid is de intonatie van de frontpijpen van de Prestant van het Pedaal verbeterd. Na de herinrichting van de kerk in 2008 is het orgel opnieuw geïntoneerd. Orgelmaker Gert van Buuren (Heukelum) voerde dit werk gefaseerd uit. De dispositie is ongewijzigd gebleven. Bij de manuaaltongwerken werden diverse pijpen voorzien van nieuwe tongen en de belering van de Bazuin werd vernieuwd. Het orgel is gestemd in een door Van Buuren ontworpen temperatuur. Op 25 oktober 2008 werd het orgel opnieuw in gebruik genomen met een concert door cantor-organist Erik van der Heijden, die een Bach-programma speelde.

Kistorgel

In de kapel van Verpleeghuis Vliedberg (voorheen Der Boede), Vlissingsestraat 19 te Koudekerke plaatste de firma De Koff een kistorgel. Het werd geplaatst in 't Koetshuis. Het heeft hier dienst gedaan tot 2013, toen het gebouw is afgebroken. Het kistorgel is verkocht aan een particulier, die het in bruikleen stelde van de Taborkerk in Ede. De kas van het orgel is door de nieuwe eigenaar hersteld en opnieuw gelakt. De balg is opnieuw beleerd, het knieschot is vermaakt en voorzien van nieuw rasterwerk. Het pijpwerk van de Prestant 2' is een halve toon opgeschoven tot aan b (klein octaaf) en vanaf hier een hele toon. Het groot octaaf van de Holpijp is van oregon pine, de rest is van metaal. Gert van Buuren (Heukelum) heeft het orgel opnieuw geïntoneerd. De winddruk is verlaagd van 72 naar 48 mm. De toonhoogte en de temperatuur van het orgel zijn aangepast aan het in de kerk aanwezige Van Vulpen-orgel, om samenspel mogelijk te maken. Een detail is dat het kistorgel op wieltjes is geplaatst en dat de stok waarmee de klep opengehouden wordt van een verlengstuk kan worden voorzien waardoor de klankuitstraling beter is. Het instrument is op 21 september 2014 kerkelijk in gebruik genomen in Ede. Op 5 oktober werd een presentatieconcert gegeven door Erik van der Heijden in samenwerking met Annemieke IJzerman (harp).

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur