Handelingen

Easterein, Tsjerkebuorren 2 - Martinikerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinikerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Easterein I.W.
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Easterein.
Adres: Tsjerkebuorren 1
Postcode: 8734GX
Inventarisatienummer: 09416
Jaar ingebruikname: 14 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 21548


Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. KERK EN TOREN op omgracht kerkhof. De Martinikerk heeft de bijnaam “Kathedraal onder de Friese Dorpskerken”. De kerk met toren uit 1688 is geheel omgracht.

Exterieur

Gotisch kerkgebouw met oudere onderdelen uitwendig in de 19de eeuw grotendeels bemetseld; tegen de noordzijde van het vijfzijdig gesloten schip vroeg-gotische sacristie met verdieping onder zadeldak tegen topgevel met klimmende nissen, in de topgevel spitsboognissen uit de 13e eeuw; aan de westzijde in 1688 herbouwde toren. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van S. Butendiic, 1468, diam. 136 cm. en één van J. Noteman, 1645, diam. 130 cm. Mechanisch torenuurwerk D. Wielinga, Franeker, 1955.

Interieur

In het koor van de kerk staat een rijk met Renaissancesnijwerk versierde en beschilderde zg. kraak uit 1554 en blijkens opschrift gemaakt door Hein Hagart. Voorts bezit de kerk preekstoel met achterschot en klankbord; op de kuip gesneden figuren van Geloof, Hoop en Liefde; gesloten doophek met festoenen op de pilasters. Vier 17e eeuwse, overhuifde herenbanken, enige eenvoudige banken met paneelwerk. Een aantal 17de en 18de eeuwse grafzerken. Drie koperen kronen.

Orgel

Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1870 gemaakt door Willem Hardorff.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur