Handelingen

Dussen, Van der Dussenlaan 37 - De Hoeksteen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: De Hoeksteen
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Dussen
Adres: Van der Dussenlaan 37
Postcode:
Sonneveld-index: 07340
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Ingwersen, W.
Huidige bestemming: Protestantse Kerk
Monument status: geen



Geschiedenis

Dussen, gereformeerde kerk; jk 01-10-2011

Belangrijke moderne kerk. Gebouwd als Gereformeerde Kerk.

De Gereformeerde Kerk te Dussen is ontstaan uit de afscheiding uit de Nederlandse Hervormde Kerk in 1835. Aanvankelijk kerkte men bij geloofsgenoten in Genderen of Almkerk waarna in 1840 de afgescheidenen van Dussen, Meeuwen, Babyloniënbroek, Hill en Drongelen met elkaar een Christelijke Afgescheiden gemeente stichtten. Men ging over tot het kopen van een huis, erf, tuin en boomgaard in Hoog-Meeuwen. Dat huis werd verbouwd tot kerkgebouw.

In 1863 gingen de Dussense afgescheidenen over tot het stichten van een zelfstandige gemeente. Als voorlopig kerkgebouw gingen het achterhuis en de schuur van Govert van Dijk dienst doen. Op dezelfde plaats werd op 25 september 1870 het eerste kerkgebouw in gebruik genomen.

In 1869 verenigden twee groepen, de Kruisgezinden en de Afgescheidenen, zich tot één kerk en die heet vanaf 1877: Christelijke Gereformeerde Kerk.
Na de landelijke fusie tussen Afgescheidenen en Dolerenden, in 1892, sloot de kerk in Dussen zich ook aan en werd toen een Gereformeerde Kerk. Sinds de landelijke fusie van protestantse kerken functioneert de kerkelijke gemeente als Gereformeerde Kerk binnen de Protestantse Kerken in Nederland. Het kerkgebouw, naar het ontwerp van architect Ingwersen te Utrecht, is in november 1968 in gebruik genomen. Een uitbreiding, waarvoor de eerste paal werd geslagen op 23 december 1994, werd op zaterdag 14 oktober 1995 na een feestelijke opening in gebruik genomen.

Orgel

Beschrijving

Het orgel is in 1969 gebouwd door de firma Gebr. Reil (Heerde).

Dispositie

  • Manuaal: Gedekt 8' - Quintadeen 8' (C-H in Gedekt) - Prestant 4' - Fluit 4' - Gemshoorn 2' - Mixtuur 2-3 sterk.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur