Handelingen

Dussen, Binnen bij 21 - Hervormde Kerk (13e - 1944)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Dussen
Adres: Binnen, ter hoogte van nr. 21
Postcode:
Inventarisatienummer: 07337
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: in 1944 door oorlogsgeweld vernietigd
Monument status: geenGeschiedenis

Dussen (oorspr. Muilkerk), Binnen t.h.v. nr. 21 - Hervormde kerk; oude afbeelding

De ambachten Munsterkerk en Muilkerk (waaruit het huidige Dussen is voortgekomen) behoren tot de oudste ontginningen in het westelijke gebied, tussen de Maas en de Merwede.

De voormalige Hervormde kerk van Muilkerk was gelegen aan de Binnen, waar nu nog de begraafplaats ligt en was van oorsprong een Rooms-katholieke kerk. De eerste schriftelijke vermelding van de kerk dateert uit 1276, maar uit kleinschalige terreinverkenningen (na de verwoesting van de kerk) is gebleken dat de kerk waarschijnlijk uit het begin van de 13e eeuw stamt. Een oudere datum wordt onwaarschijnlijk geacht, omdat de kerk gebouwd is in baksteen en niet in het daarvoor gebruikelijke tufsteen. Het is wel mogelijk dat de kerk een houten voorganger heeft gehad.

De kerk werd bij de Sint-Elisabethsvloed in 1421 geheel vernietigd. Nadat het water was weggetrokken werd de kerk, op de oude fundamenten, herbouwd.

In 1610, met de komst van een eerste predikant, was de kerk in Nederduits-gereformeerde handen.

De kerk raakte in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en werd na de oorlog (in het kader van de wederopbouw) gesloopt.

Afbeeldingen