Handelingen

Driebruggen, Esdoornstraat 35 - Hersteld Hervormde Kerk (2008 - 2021)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Driebruggen, Esdoornstraat 35 - Hersteld Hervormde Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Gemeente te Waarder c.a.
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Bodegraven-Reeuwijk
Plaats: Driebruggen
Adres: Esdoornstraat 35
Postcode: 3465JL
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 2008
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Na het uiteenvallen van de Hervormde Gemeente in Waarder heeft de Hersteld Hervormde Gemeente een nieuw onderdak gevonden in een tijdelijk nieuw noodgebouw.

Aan de Esdoornstraat 35 heeft de Hersteld Hervormde Kerk zaterdag 17 mei 2008 een nieuwe kerk officieel in gebruik genomen. De kerk was al vanaf 21 maart 2008 in gebruik. Er zijn ongeveer 500 zitplaatsen. Op de galerij tegenover de preekstoel staat een elektronisch orgel. Banken, preekstoel, doopvont en psalmborden zijn afkomstig uit de Christelijke Gereformeerde Kerk van Noordeloos.

  • 2021 - De laatste dienst in het kerkgebouw aan de Esdoornlaan vond plaats op zondag 9 mei 2021. Dit gebouw op het industrieterrein van Driebruggen was vanaf het begin bedoeld als een tijdelijke locatie. Hier vond op Goede Vrijdag 21 maart 2008 de eerste dienst plaats. In 2010 heeft de gemeente grond gekocht in de wijk Groendijck-Oost aan de rand van Driebruggen. In 2018 kwam de vergunning af. Vorig jaar kwam de nieuwe pastorie gereed.
  • 2021 - Op Hemelvaartsdag (13 mei) vond de eerste dienst plaats in het nieuwe kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente van Waarder & Driebruggen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 20 mei 2008.

De hersteld hervormde gemeente van Waarder heeft zaterdag haar nieuwe tijdelijke kerkgebouw in Driebruggen officieel in gebruik genomen. In de kerkdienst ging de eigen predikant, ds. P. de Vries, voor. De kerkzaal van het nieuwe tijdelijke kerkgebouw telt ongeveer 550 zitplaatsen. Verder heeft het gebouw vier zalen, een keuken en een consistorie. Parkeren kan gedeeltelijk op eigen terrein. Verder wordt voor het parkeren gebruikgemaakt van het bedrijfsterrein van buren. De kansel en de kerkbanken zijn afkomstig uit de christelijke gereformeerde kerk van Noordeloos.

Het ontwerp van het gebouw is van de hand van Atelier voor bouwkunde Van der Smit in Stolwijk. De bouw van het casco is uitgevoerd door bouw- en aannemingsbedrijf Goudriaan-Jongerius te Waarder. De afbouw is uitgevoerd door vrijwilligers uit de gemeente.

Totaal zijn de kosten van het nieuwe kerkgebouw begroot op 775.000 euro. Door een schenking van de kerkinventaris en het verstrekken van hoge kortingen op de bouwmaterialen door leden en niet-leden kon de gemeente ruimschoots binnen de begroting blijven.

De kerkelijke gemeente is op dit moment in onderhandeling over de aankoop van een stuk grond in Driebruggen waarop op termijn een nieuwe kerk gebouwd kan worden. Het zaterdag in gebruik genomen tijdelijke kerkgebouw is zodanig ontworpen dat het na geringe aanpassingen ook gebruikt zou kunnen worden als kantoor of bedrijfsruimte.

De hersteld hervormde gemeente in Waarder telt ruim 530 leden.

Afbeeldingen