Handelingen

Driebergen-Rijsenburg, Kloosterlaantje 1 - Arca Pacis Kapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Arca Pacis Kapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrechtse Heuvelrug
Plaats: Driebergen-Rijsenburg
Adres: Kloosterlaantje 1
Postcode:
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: Kapel
Monument status: Rijksmonument 509764 (toren)Geschiedenis

Nadat de oude kapel buiten gebruik was gesteld en later gesloopt, heeft deze inmiddels plaatsgemaakt voor nieuwbouw. De nieuwbouw is tegen de overgebleven toren van de oude kapel aangebouwd. De toren is rijksmonument, dateert uit 1883 en is destijds ontworpen door A. Tepe. Behoort bij het klooster Arca Pacis.

Monumentomschrijving Rijksdienst (Toren)

De door A. Tepe ontworpen TOREN maakte oorspronkelijk deel uit van de in 1883 in neogotische stijl opgetrokken kapel. Deze werd in 1964-1965 -behoudens de toren- gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe kapel, die buiten de bescherming valt. De ten zuidoosten van het hoofdgebouw gelegen toren is op achthoekige plattegrond opgetrokken uit baksteen en telt drie geledingen. De eerste geleding is vastgebouwd aan de niet beschermde kapel. De tweede geleding, boven de natuurstenen band, bevat in elke zijde onder de afzaat smalle vensters. De derde geleding heeft boven een afzaat in elke gevelzijde een galmgat met spitsboogbeëindiging. De toren wordt afgedekt door een hoog opgaand naaldspitsdak met leien gedekt in maasdekking. De spits wordt bekroond door een torenhaan.

Waardering

De kerktoren van de voormalige kapel uit 1883 is van cultuurhistorische waarde vanwege de uitdrukking van het Rooms-Katholieke kloostercomplex Arca Pacis. Voorts is het van ensemblewaarde als onderdeel van het totale complex en als silhouet in de landelijke omgeving.

Afbeeldingen