Handelingen

Doorn, Berkenweg 33 - Ludenkapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ludenkapel
Genootschap: Nederlandse Protestantenbond
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrechtse Heuvelrug
Plaats: Doorn
Adres: Berkenweg 33
Postcode: 3941JA
Inventarisatienummer: 04008
Jaar ingebruikname: 1950
Architect: Berning, G.W.F.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Dit houten kerkgebouw is in 1950 opgetrokken in opdracht van de Nederlandse Protestanten Bond, afdeling Doorn, en in datzelfde jaar, op 1e Pinksterdag, in gebruik genomen. De Nederlandse Protestanten Bond is in 1870 ontstaan uit vrijdenkers, wetenschappers en ondogmatisch gelovigen. De afdeling Doorn is op 11 juli 1946 opgericht. Het ontwerp voor het kerkgebouw leverde het architectenbureau G.W.F. Berning te Baarn.

Het perceel werd gekocht van de heer M. Lels, directeur van L. Smit en Co's Internationale Sleepdienst te Rotterdam. Dankzij zijn bemiddeling kon de Nederlandse Protestanten Bond ondanks de schaarste aan hout in de periode net na de oorlog, een partij stuwhout verkrijgen voor de opbouw van de wanden van de kerk. Stuwhout was hout dat bestemd was om scheepsladingen vast te zetten.

Op het dak van de kerk kwam een torentje, waarin in 1951 een luidklok werd aangebracht, welke was aangeboden door dokter Endert. Op 1e Kerstdag 1951 werd de klok voor het eerst geluid door de oudste zoon van deze dokter.

Op zondag 15 mei 2005, bij het 55-jarig bestaan van het kerkgebouw, kreeg het de naam Ludenkapel. De heer J.M. Luden, kleinzoon van de familie Luden naar wie het Ludenkwartier is genoemd, onthulde het nieuwe naambord.

Ook in gebruik door de Hersteld Hervormde Kerk.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad 18 maart 2014

Vrijwel elke donderdagavond komt een dertigtal liefhebbers samen in de Doornse Ludenkapel. Dankzij het hervormd-gereformeerd comité Doorn is daar de bevindelijke prediking te horen. „Het is altijd een goede plaats om te zijn.” De zwarthouten Ludenkapel van de Nederlandse Protestanten Bond staat verscholen tussen geboomte, aan de rand van Doorn. Een simpel bordje laat weten dat zondagmorgen om kwart over tien een samenkomst wordt gehouden.

Uit Reformatorisch Dagblad 19 september 2014

De Ludenkapel in Doorn is na een restauratie heropend. Wethouder Boonzaaijer (Erfgoed en Monumenten) van de gemeente Utrechtse Heuvelrug verrichtte zaterdag de officiële handeling. Hij bracht op de gevel een schildje aan met het opschrift ”gemeentelijk monument”. De Ludenkapel is het kerkgebouw van de afdeling Doorn van de vrijzinnige Nederlandse Protestantenbond, maar wordt ook gebruikt voor andere activiteiten. Iedere donderdag is er een samenkomst van het hervormd-gereformeerd comité Doorn. De kapel aan de Berkenweg, sinds 2011 een gemeentelijk monument, werd in 1950 gebouwd als ”houten verenigingsgebouw op stenen voeting”.

De kapel staat er nog steeds. Wel zijn er in de loop der jaren diverse veranderingen aangebracht. In 2012 bleek dat de constructie niet stevig genoeg meer was. Door het gewicht van het torentje dat in 1951 was toegevoegd, waren de zijwanden zo ernstig uiteengeweken dat de kapel zonder ingrijpen binnen korte tijd zou bezwijken. Met behulp van een gemeentelijke subsidie, bijdragen van diverse fondsen en royale schenkingen van particulieren was een ingrijpende restauratie mogelijk. Ook het torentje is hersteld.

Afbeeldingen