Handelingen

Dodewaard, Waalbandijk 58 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Hien En Dodewaard
Provincie: Gelderland
Gemeente: Neder-Betuwe
Plaats: Dodewaard
Adres: Waalbandijk 58
Postcode: 6669MA
Inventarisatienummer: 11234
Jaar ingebruikname: 12e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 12933 (Kerk)
12934 (Toren)


Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren. Oorspronkelijk gewijd aan ???? .

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

De Hervormde Kerk is een eenbeukige, tufstenen romaanse kerk van omstreeks de 11de - 12de eeuw. Omstreeks 1920 zijn de transeptarmen ingekort in verband met verbreding van de Waalbandijk. De nieuwe noord- en zuidgevel kregen in Romaniserende stijl vijf kleine aaneengerijde rondboogjes op korte natuurstenen zuiltjes en venstertjes, met glas in lood. Toen is ook de aan noordzijde gelegen consistorie vergroot. Het koor dateert uit 1840, deze is herbouwd nadat het middeleeuwse koor in 1705 wegens bouwvallig is gesloopt. Tot de inventaris behoren vier kronen, 17de eeuw; een preekstoellezenaar 1724, een 17de eeuwse kaarsenhouder op het voorlezersgestoelte, orgelfront uit 1896.

Plattegrond. Tekening: A. Roks

Toren

De toren is een zwaar aangelegd romaans bouwwerk, opgetrokken uit tufsteen waarschijnlijk omstreeks 1100. De toren is in een vrij vroeg stadium in tufsteen verhoogd, waarbij de oorspronkelijke galmgaten gedicht werden. oorspronkelijk had de toren twee romaanse rondboog ingangen aan de zuid- noordzijde. Deze dichtgemetselde openingen zijn nog net boven het maaiveld te ontdekken. Rond de 16de eeuw is de huidige gotische ingangsnis in de westzijde geplaatst. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk Goslink en Hendrik Ruempol, Laren, 1754, met inscriptie: Goslink en Hendrik Ruempol 1754, later voorzien van elektrische opwinding. Aan de muur van de kerk is een stenen zonnenwijzer ingemetseld.

Orgel

Het orgel werd rond 1960 gebouwd door de firma B. Koch & Zoon (Apeldoorn). Daarbij werd gebruik gemaakt van de kas en de frontpijpen van het oude orgel, in 1896 gemaakt door G. van Druten (Hemmen). Dispositie: Manuaal: Prestant 8', vanaf F# - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 2 sterk - Tremolo. Pedaal: aangehangen. Koppeling: Pedaalkoppeling. Elektro-pneumatische kegellade. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Toonhoogte: a1 = 441 Hz. Winddruk: 79 mm. WK.

Doordat na een dreigende dijkdoorbraak in 1995 de Waalbandijk breder gemaakt is, zie je verschillende foto's waarop eerst de weg strak naast het koor liep, zie de zes foto's uit 1989-1993. Later is deze weg anderhalve meter verderop omgelegd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur