Handelingen

Dinteloord, Westvoorstraat 28 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Dinteloord
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Steenbergen
Plaats: Dinteloord
Adres: Westvoorstraat 28
Postcode: 4671CD
Inventarisatienummer: 07292
Jaar ingebruikname: 1695
Architect: Swieten, J. van
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 12912

Geschiedenis

Interessante protestantse kerk met koepeltorentje op de kruising.

Door oorlogshandelingen zwaar beschadigd in 1944.

Het exterieur is daarna in de oude vorm hersteld. Herstel van het interieur was niet tot in detail mogelijk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk. Vierkant bakstenen bouwwerk uit 1693 naar ontwerp van Johan van Swieten. Vierkante, koepelvormig gedekte klokkenkamer op het dak, dat inwendig door vier houten zuilen gedragen wordt. Tegen de achtergevel een vierkante traptoren. Boven de ingang met natuurstenen omlijsting een nis, waarin een natuurstenen cartouche met opschrift: 1693, en het wapen van de koning-stadhouder Willem III, door de beeldhouwer Jan Blommendaal.

Orgel

In 2003 was er een nieuw orgel voor deze kerk in aanbouw bij orgelmaker Stan Arnauts te Kersbeek-Miskom (België).

Orgel

  • (Bron: orgbase.nl)

In de Tweede Wereldoorlog ging de oude Hervormde Kerk van Dinteloord verloren. Na de herbouw van de kerk leverde Flentrop in 1950 een nieuw orgel. Adviseurs bij de bouw waren Lambert Erné en Dolf Hendrikse. De architect ir. J. de Wilde ontwierp het front. In februari 1951 volgde de ingebruikneming. Bij een restauratie in 1978 wijzigde de firma Van den Heuvel de dispositie. Op het Hoofdwerk kwam een nieuwe Trompet 8' in plaats van de Dulciaan 16', en de samenstelling van de Mixtuur werd gewijzigd. De Vox Humana van het Rugwerk werd vervangen door een Dulciaan 8', en de Cymbel door een Nasard.

In 2002 startte David Kunst met de bouw van een nieuw orgel voor de kerk. Het Flentrop-orgel werd in 2004 te koop aangeboden. Het is gekocht door de Hervormde Gemeente te Rotterdam, waar het in 2013 geplaatst is in de nieuwgebouwde kerkzaal van de Pauluskerk. Op 2 juni 2013 is het kerkgebouw in gebruik genomen.

Er zijn enkele wijzigingen uitgevoerd in de dispositie. De Dulciaan 8' werd verplaatst naar het Hoofdwerk, en op het Rugwerk is een Regaal 4' geplaatst. Verder werd de Sesquialter van het Rugwerk vervangen door een Cymbel en is de samenstelling van de Mixtuur gewijzigd. Het orgel is in september 2013 in gebruik genomen.

Monumentomschrijving; CultuurHistorische Waardekaart

  • Gevels en Materialen: Tegen de achtergevel een vierkante traptoren. Boven de ingang met natuurstenen omlijsting en nis, waarin een natuurstenen cartouche met opschrift: 1693, en het wapen van de koning-stadhouder Willen III, door de beeldhouwer Jan Blommendaal.
  • Dak en Bedekking: Vierkante, koepelvormige gedekte klokkenkamer op het dak, dat inwendig door vier houten zuilen gedragen wordt.

De cartouche boven de ingang is een recent vernieuwde trompe'l-oeil-schildering. Interieur torentje en raamtraceringen na oorlogsschade in 1949 vernieuwd. Eenlaags bijgebouw onder schilddak. Toren oorspronkelijk van hout, gelegen op deels omgracht perceel.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur