Handelingen

Didam, Wehlseweg 36 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Montferland
Plaats: Didam (Loil)
Adres: Wehlseweg 36
Postcode: 6941DM
Sonneveld-index: 11806
Jaar ingebruikname: 1910
Architect: Rietbergen, M.J.
Huidige bestemming: cultureel centrum (Hart van Loil)
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Late neogotische kerk met traptorentje en dakruiter in de buurtschap Loil. Op 24 mei 1910 werd officieel de eerste steen gelegd door pastoor G. Reuvekamp uit Didam. De kerk werd nog datzelfde jaar, op 14 november 1910, plechtig geconsacreerd door Mgr. Henricus van de Wetering, aartsbisschop van Utrecht.

Verbouwingen

In 1925 is de kerk verbouwd. Het houten gewelf werd vervangen door een stenen gewelf en de huidige ingangspartij werd verbouwd. In 1965 werd onder het pastoraat van pastoor Boss het oude hoofdaltaar ontmanteld. De materialen hiervan werden gebruikt om het tabernakel te verplaatsen. Ook de zijaltaren verdwenen en er werd een Mariakapel gemaakt. Ook werd de huidige eucharistietafel geplaatst. De communiebank werd ontmanteld. In 1990 is er een aula gerealiseerd om de overledenen in de kerk te kunnen opbaren. In 1993 volgde een grote restauratie aan het dak van de kerk, waarbij de leien zijn vervangen. De gelden hiervoor werden door middel van diverse acties bij elkaar gebracht. In 2010 werd de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen onderdeel van de Heilige Gabriëlparochie.

  • 2017 Besloten is om de kerken in Braamt, Kilder, Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl en Stokkum te gaan sluiten. Dat betekent dat voor Pasen 2018 in de betreffende kerken de laatste weekendviering zal zijn en dat binnen 2 jaren de deur van deze kerken definitief op slot gaan. De kerken die vooralsnog openblijven (Beek, Didam, ’s-Heerenberg, Wehl en Zeddam) krijgen een bestemming voor de gehele streekparochie.
  • 2019 Verkocht aan stichting 't Hart van Loil, inclusief pastorie.
  • 2019 - Begin september zijn de laatste stappen gezet voor de concrete onttrekking aan de eredienst van vijf kerkgebouwen. Dit betreft Loil, Nieuw-Dijk, Nieuw Wehl, Braamt en Stokkum. De buitengebruikstelling van de kerk van Kilder verkeert nog in een andere fase.
  • 2022 - De kerk is getransformeerd naar cultureel centrum (Hart van Loil).

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur