Handelingen

Deventer, Titus Brandsmaplein 2 - Titus Brandsma

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Titus Brandsma
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Deventer
Plaats: Deventer
Adres: Titus Brandsmaplein 2
Postcode: 7423EM
Jaar ingebruikname: 1989
Architect: Kristinsson, Deventer
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Aardige late moderne kerk in de nieuwbouwwijk Colmschate, in het oosten van Deventer. De kerk is goed te zien vanuit de trein.

De kerk in de nieuwbouwwijk Colmschate is in 1989 door Kristinsson architecten uit Deventer voor de Titus Brandsmaparochie ontworpen. Deze jonge parochie koos bij haar oprichting in 1980 Titus Brandsma als patroon, en liet in het bouwconcept van de kerk een kapel tot zijn gedachtenis opnemen. In deze gedachteniskapel zijn enkele relieken van Brandsma opgesteld. Men streeft ernaar om in deze kapel de verering van Brandsma op te wekken en zijn gedachtenis levend te houden. De kerk en kapel kunnen gekarakteriseerd worden als een bedevaartplaats in wording. De kerk kent een ruitvormig grondoppervlak met op de diagonale zuidnoordas de entree en ontmoetingsruimte, de gedachteniskapel en de kerkzaal. Aan twee zijden bevinden zich diverse nevenruimten. De gedachteniskapel, met ruimte voor 20 à 30 personen, is als centraal element in het gebouw geconcipieerd en als zodanig van binnenuit en van buitenaf herkenbaar. De kapel is opgetrokken uit staal en glas. Door de glazen spitskap en de transparante dubbele wanden, die door Pirjo Dijk-Kaupinnen kleurrijk zijn beschilderd, ontstaat er in de gedachteniskapel een kunstzinnig vormgegeven licht- en lijnenspel.

De kapel bevat voorts twee kunstvoorwerpen uit de 19e eeuw: een vijfarmige geelkoperen neogotische kandelaar uit circa 1880, en een houtgesneden gepolychromeerd Portugees beeld uit ong. 1870, voorstellende Maria met kind; oorspronkelijk zijn zowel Maria als het kind gekroond geweest. Het beeld is door een carmelietes bij haar intrede geschonken aan het klooster in Le Pâquier in Fribourg, Zwitserland, en bij de bouw van de kapel in Colmschate aan de parochie cadeau gedaan. In de ontmoetingsruimte hangt een glas-in-loodraam dat afkomstig is uit een kantoor van het dagblad De Gelderlander. In de kerk is aan het eind van de middag van 29 maart 2006 brand uitgebroken. Men denkt dat een brandende kaars de oorzaak was. Het dak van de kerk is beschadigd en er is veel rookschade. Ook enkele gebrandschilderde ramen, gemaakt door een Scandinavische kunstenares, zijn gesneuveld.

  • 2021 - Voornemen tot onttrekking aan de eredienst maar nog wel in gebruik bij de parochie.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur