Handelingen

Deurne, Milhezerweg 11 - Gerardus Majella (1935 - 2009)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gerardus Majella
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Deurne
Plaats: Deurne
Adres: Milhezerweg 11
Postcode: 5752BA
Inventarisatienummer: 07278
Jaar ingebruikname: 1935
Architect: Geenen en Oskam
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen


Geschiedenis

In de buurtschap Walsberg, in het noorden van Deurne. Verbouwd en uitgebreid in 1952. Architectonisch aardig kerkgebouw. Buiten gebruik als R.K. kerkgebouw november 2009, waarna interieur grotendeels onttakeld. Twee beelden, van St. Willibrordus en St. Gerardus Majella, zijn herplaatst achterin de St. Willibrorduskerk in het centrum van Deurne. Er zijn ideeën/plannen voor een passende herbestemming van deze St. Gerardus Majellakerk.


Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1932-1935
  • Bouwstijl: Delftse school
  • Architect: Geenen, C.G., Oskam, L.R.T.
  • Gevels en Materialen: Machinale baksteen.
  • Vensters en Deuren: Dubbele ingangsdeuren. Kleine vensters met glas-in-lood.
  • Dak en Bedekking: Zadel- en lessenaarsdaken, verbeterde Hollandse pan. Dakruiters met naaldspits. Klokketoren met zadeldak.
  • Bijzonderheden: Tegen westelijke gevel een houten kruisbeeld onder afdak.
  • Bijzonderheden: Kruiskerk met verhoogde vieringspartij, in 1952 vergroot.

In de media

Uit "weekbladvoordeurne.nl", 9 juli 2015

Nieuwe functie kerk Walsberg

donderdag 9 juli 2015 - 10:22|Ine van Hal

WALSBERG - Het bestuur van de parochie Heilige Willibrord Deurne zoekt naar geschikte, realistische herbestemmingen voor de leegstaande kerken in haar parochie. Momenteel ligt er een plan voor de voormalige Gerardus Majellakerk in Walsberg. In de kerk komen zeven woningen, waarvan vijf in het middengedeelte die met name geschikt zijn voor starters. De woningen aan de voor- en achterkant worden iets groter.

Het bestuur van de parochie Heilige Willibrord Deurne ziet zich wat betreft het onderhoud van de leegstaande kerken belast met een zware portefeuille. “De inkomsten lopen terug en het wordt steeds moeilijker het noodzakelijk onderhoud te bekostigen”, aldus vice-voorzitter Wilma Koolen-Hermkens van het parochiebestuur. Het parochiebestuur streeft er volgens voorzitter pastoor Paul Janssen naar de kerkgebouwen te behouden en zoekt naar geschikte herbestemmingen. “We kijken met name ook naar het maatschappelijk draagvlak onder wijkbewoners”, aldus de pastoor. Het parochiebestuur riep de hulp in van adviseurs die bekend zijn met het reilen en zeilen in de wereld van de bouw. Pastoor Janssen: “We hebben Gerard Lutters en Martien Bots bereid gevonden hun kunde in te zetten. Zij zullen samen met ons bekijken hoe leegstaande kerken en bijbehorende gronden geschikt te maken zijn voor nieuwe, realistische herbestemming.” Overigens is de bouwwereld pastoor Janssen zelf niet helemaal vreemd; voordat hij aan zijn priesteropleiding begon volgde hij een studie Bouwkunde aan de TU/e.

Karakteristieke elementen

Het gebouw van de voormalige Gerardus Majellakerk in Walsberg dateert van 1935, in 1952 werd de kerk uitgebreid. In november 2009 werd de Gerarduskerk gesloten. Pastoor Janssen: “De mogelijkheden van de kerk in Walsberg zijn groter vergeleken met de andere kerkgebouwen omdat het geen monumentaal gebouw is, maar wel een met een bijzondere uitstraling. Om het mooie, markante gebouw te behouden wordt er weinig veranderd aan de buitenkant van de kerk.” Martien Bots boog zich over de mogelijkheden voor herbestemming. Inmiddels ligt er een gedetailleerd plan om de kerk te verbouwen en geschikt te maken voor onder meer starters op de huizenmarkt. Bots: “De karakteristieke elementen van het gebouw, zoals de houten spantenconstructie en de kolommen aan de binnenkant, worden in tact gelaten en blijven zichtbaar.” De vijf starterswoningen worden gesitueerd tussen de houten spanten en hebben een breedte van vier meter. Met een eerste verdieping en een zolder is er voldoende ruimte voor alle woonfuncties, enkele slaapkamers en bijvoorbeeld een kantoor of hobbykamer. De mogelijkheden variëren van een standaard woning tot een loft-idee.” De woningen worden volgens Bots gebouwd via een CPO-principe: “Dat wil zeggen dat de kopers vanaf het begin zeggenschap krijgen in de indeling van hun woning.”

Doopkapel en torentje

De woningen aan de voorkant en aan de achterkant van het kerkgebouw worden groter dan de vijf tussenwoningen. De kerk is aan de voorkant uitgebouwd met het kerkportaal en de voormalige doopkapel aan de zijkant. Die elementen blijven behouden in de voorste woning. Aan de achterkant bieden het priesterkoor, met daaronder een kelder en de sacristie ruimte voor een grotere woning. Het karakteristieke torentje blijft behouden. Achter de kerk liggen opslagruimtes, die omgevormd worden tot bergingen met carport. Zes woningen krijgen de voordeur aan de zijkant. De ingang van de achterste woning komt aan de achterkant. De zijkant en de dakconstructie worden voorzien van veel glas en een lichtstraat voor voldoende lichtinval.

Infobijeenkomst

Het parochiebestuur verwacht dat er veel belangstelling zal zijn voor de woningen. Pastoor Janssen: “De centrale ligging aan de N270 is gunstig voor jongeren die in Walsberg willen blijven wonen, maar ook voor inwoners uit de kern van Deurne. Het kerkgebouw ligt bovendien in een rustieke omgeving met veel groen rondom.”

Dinsdag 21 juli om 20.00 uur is er voor alle belangstellenden een informatiebijeenkomst in de kerk. Aan de hand van een 3D filmimpressie worden de aanwezigen virtueel door de fictieve woningen geleid. Wanneer tijdens de informatiebijeenkomst blijkt dat er voldoende gegadigden zijn, wordt het kerkgebouw met de bijbehorende grond verkocht aan een partij die het plan verder zal ontwikkelen. De eerste stappen in het bouwtraject kunnen dan direct na de bouwvakvakantie gezet worden. De parochie neemt volgens pastoor Janssen genoegen met een bescheiden prijs voor de kerk en het perceel: “Daarmee vervallen immers de onderhoudskosten en wij vinden het als bestuur belangrijker een goede bestemming voor het pand te vinden, dan om de hoofdprijs te krijgen.” De gemeente Deurne steunt het initiatief om de kerk een woonfunctie te geven.

Kerk Zeilberg

Ook voor de kerk in Zeilberg wordt gewerkt aan een herbestemming. Volgens pastoor Janssen zijn gesprekken gaande met een mogelijke huurder: “Omdat deze kerk een Rijksmonument is, gelden strikte regels. Een woonbestemming is bijvoorbeeld geen optie. De verwachting is dat binnenkort meer helderheid van zaken kan worden gegeven.” Het kerkgebouw is volgens de pastoor gezichtsbepalend voor het centrum van Zeilberg. “Met de verhuur streven we ernaar het monument te kunnen blijven onderhouden en tegelijkertijd een zinvolle bestemming te vinden waar de Zeilbergse bevolking mee gediend is”, aldus pastoor Janssen.

Afbeeldingen

Exterieur