Handelingen

Deurne, Helmondseweg 5 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Deurne
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Deurne
Plaats: Deurne
Adres: Helmondseweg 5
Postcode: 5751GA
Soneveld-index: 07274
Jaar ingebruikname: 1817
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 12369

Geschiedenis

Dit achtkantige zaalkerkje is in 1815 gebouwd met steun van koning Lodewijk Napoleon, na teruggave van de Sint Willibrorduskerk aan de katholieken. De eiken kansel stamt uit 1694. De herenbank (+/- 1750), in 1908 geschonken door baron de Smeth, droeg ooit zijn familiewapen. Het ronde raam boven de kansel is van E.M. Dehé en stelt een rots voor in de branding met ondergaande zon. Op het andere gebrandschilderde raam staat de kerkzegel van Deurne: Gelijk een lelie onder de doornen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Gebouwd in 1815 na overdracht van de oude kerk. Zaalgebouw met driezijdige sluitingen, dakruiter, lichte steunberen met uitgemetselde lagen waardoor een geblokt effect ontstaat. Leiendak. Eiken kansel met gegoten lezenaar uit de 18e eeuw; eiken herenbank grotendeels samengesteld uit oude fragmenten, waaronder een aantal gesneden panelen (XIX A) en als bekroning het wapen De Smeth, vastgehouden door twee kinderfiguurtjes, 18e eeuw.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1815
  • Gevels en Materialen: Handvorm baksteen. Hardstenen dorpels en sluitstenen. Uitgemetselde lichte pilasters op de hoeken.
  • Vensters en Deuren: Gietijzeren maaswerk, uitbundig geometrisch ingedeeld met rozetten, driepassen, visblazen. Onder het maaswerk hebben de lancetvensters een kleine roedenverdeling.
  • Dak en Bedekking: Samengesteld, leien in maasdekking. Achtkantige dakruiter met klok en spits.
  • Bijgebouwen: Gemetselde muur om kerk en begraafplaats met ezelsrugboog, pijlers met hardstenen dekplaten.
  • Interieur: Eiken kansel met koperen gegoten lezenaar XVIII. Eiken herenbank met oude fragmenten XIXa met wapen de Smeth XVIII.
  • Groen: Op de begraafplaats staan o.a. een beuk (ca. 85 cm. doorsnee) en een esdoorn (ca. 75 cm. doorsnee).
  • Bijzonderheden: Achtkantig gebouw, schip van twee traveeën. Het gebouw met symmetrische plattegrond werd gebouwd na de overdracht van de Grote kerk in 1815.

De begraafplaats naast de kerk heeft enkele oude graven waaronder de hardstenen zerken van Van Riet (1868 en 1880) en Zeevaarders (1887) en de graven van Peereboom (1875), Reddengius (1875), Hohe (1919) en Van de Wolf (1923), al dan niet met smeedijzeren hekwerk en heesterbeplanting. Aan de andere zijde van de kerk staat een baarhuisje van handvorm baksteen. Zadeldak met oud Hollandse pan. De topgevels hebben hardstenen afdeklijsten. De opgeklampte voordeur heeft een spaakvormig ingedeeld halfrond bovenlicht.

Externe links

Afbeeldingen