Handelingen

Denekamp, Berghumerstraat 15 - Kapel Gerardus Majella (1965 - 2001)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kapel Sint Gerardus Majella
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Dinkelland
Plaats: Denekamp
Adres: Berghumerstraat 15
Postcode: 7591GX
Inventarisatienummer: 09992
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Sluijmer, J.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Kapel Zorgcentrum Gerardus Majella. Hier stond vroeger een ziekenhuis. De door J. Sluijmer ontworpen kapel is gesloopt. In het huidige complex uit 2001 met de naam Gerardus Majella bevindt zich een moderne inpandige kapel.

Gerardus Majella in Denekamp

Het begon in 1912, in een oude pastorie… De basis van Gerardus Majella in Denekamp (ca. 9.000 inwoners) is al in 1912 gelegd. Heel bescheiden in een oude pastorie in Denekamp, met slechts enkele Zusters Franciscanessen. Die pastorie werd al snel een klein ziekenhuisje waar wat oudere heren en dames uit de omgeving verbleven. Ook was er een afdeling met kraamzorg en werden er tbc-patiënten verpleegd. In de loop der jaren kwamen er steeds meer ouderen wonen. Er was een grote zaal, waar iedereen verbleef en een aparte vrouwen- en mannenkamer om te slapen.

1965: Denekamp krijgt een écht verpleeg- en verzorgingscentrum!

De oprichting van de Stichting Gerardus Majella, in de jaren 60, bood uitzicht op een belangrijke verbetering. Want de oprichters, huisarts Dierick, de heer Van Langen en pastoor De Goey, hebben er voor gezorgd dat er sinds 1965 in Denekamp een echt verpleeg- en verzorgingscentrum staat. In die begintijd overigens nog opgedeeld in het Majellapension (verzorgingshuis) en het Agathapaviljoen (verpleeghuis).

In het openingsjaar 1965 kwam Zuster Theodarde, geboren in de provincie Groningen en op haar 20e toegetreden tot de Zusters Franciscanessen, vanuit Enschede naar Denekamp. Om daar in dit (volgens haar chique huis) Sint Gerardus Majella te komen werken. Zij moest daar leiding geven aan meisjes van 14, 15 jaar die in groten getale waren aangenomen. In die begintijd moest er dag en nacht worden gewerkt. “Maar dat was toen heel normaal, vanzelfsprekend eigenlijk”, vertelde Zuster Theodarde in haar interview met het personeelsmagazine Beleef (nr. 17, juli 2010) van Zorggroep Sint Maarten. In datzelfde interview gaf Zuster Theodarde aan met warmte en ontroering terug te denken aan die beginjaren in het oude Sint Gerardus Majella. “Feest voor de bewoners was ook feest voor het personeel. Vakantie voor de bewoners was ook (werk)vakantie voor het personeel. Iedereen deed en hielp mee, of je nu de dokter was, de zuster of de kok, dat maakte toen helemaal niets uit!” Het in 1965 geopende verpleeg- en verzorgingscentrum Sint Gerardus Majella in Denekamp is gesloopt, om in 2001 plaats te maken voor nieuwbouw.

  • (Bron: zorggroepsintmaarten.nl)

Afbeeldingen