Handelingen

Den Helder, Fazantenstraat 69a - 't Kruisanker

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: 't Kruisanker
Genootschap: Evangelisch Christelijke Kerk Rios de Vida Den Helder
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Den Helder
Plaats: Den Helder
Adres: Fazantenstraat 69a
Postcode: 1781XJ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1993
Architect: Putter/Laban, Kapelle
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Christelijke Gereformeerde kerk. Moderne kerk zonder toren. Verving een eerder kerkgebouw aan de Steengracht.

Verbouwd in 2005, nieuw dak.

  • Sinds 2024 Spaanstalige Evangelisch Christelijke Kerk Rios de Vida Den Helder. Ook deze gemeente kwam eerst samen in het kerkgebouw aan de Steengracht.

Het kruis is natuurlijk het symbool voor het christelijk geloof. Jezus is voor onze zonden aan het kruis gestorven, zodat wij via Jezus bij God mogen komen. Jezus heeft voor ons de weg vrij gemaakt naar God. Het kruis vinden wij ook terug in de voorgevel van ons gebouw. ’s Avonds is het kruis verlicht; zo kan onze gemeente als een lichtpunt in onze stad functioneren. Onder het kruis ligt in de tuin het anker. Het anker staat symbool voor vertrouwen, vasthouden. Wij mogen er vertrouwen in hebben dat Jezus ook voor onze zonden aan het kruis gestorven is. De combinatie Kruis en Anker leidt tot de naam Kruisanker, hetgeen voor een havenstad als Den Helder natuurlijk een zeer passende naam is.

Het kerkgebouw werd ontworpen door Architectenbureau de Putter en Laban B.V. te Kapelle, in samenwerking met Ir. M. Vissen, architect te Haarlem. De kerk werd gebouwd door aannemingsmaatschappij Kuin B.V. te Den Helder. De eerste paal werd op 2 september 1992 geslagen en de oplevering vond plaats op 7 mei 1993. De kerk is gebouwd van moderne, onderhoudsvrije materialen, terwijl de toepassing van goede isolatie de winterkoude en zomerwarmte zal weren. De kerkzaal is voorzien van zowel vloerverwarming als radiatorverwarming. De vergaderzaal is voorzien van een geluidwerende vouwwand, waardoor deze zowel als één grote of als twee kleine zalen kan worden gebruikt. Voor de jeugd is er een eigen jeugdhonk met een grote verrijdbare wand, waardoor de ruimte belangrijk vergroot kan worden. De vloeren van de kerkzaal en de ontmoetingshal zijn zogenaamde siergrindvloeren.

In de kerkzaal hangt een glas-in-lood raam dat meegenomen is uit onze oude kerk aan de Steengracht. In de kerkzaal hangt ook een wandkleed dat uit Israël is overgebracht en de stad Jeruzalem uitbeeldt.

Het is een multiculturele christelijke gemeenschap in de noordelijke stad Den Helder. De gemeente is gestart in 2001 en maakt deel uit van de wereldwijde organisatie Rios de Vida. Haar Missie is het goede nieuws van het evangelie te delen in onze stad, land en de hele wereld.

In de media

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d.15 december 2022

Spaanstalige gemeente Den Helder zoekt nieuw onderkomen Evangelische gemeente Rios de Vida in Den Helder groeit hard en is op zoek naar een nieuw kerkgebouw. De Spaanstalige gemeente is tijdens de coronapandemie sterk gegroeid, deelt ds. Esteban Macchia mee. „Voor die tijd waren er ongeveer veertig kerkgangers. Nu komen er op zondag gemiddeld tachtig bezoekers. Het kerkgebouw is te klein geworden.”

De gemeente komt nu samen in de voormalige christelijke gereformeerde kerk aan de Steengracht en heeft het oog laten vallen op een leegstaand kerkgebouw aan het Kruisanker. „Dat is ook een christelijke gereformeerde kerk geweest”, lacht ds. Esteban. „Die gemeente is in 2019 uit het gebouw gegaan.” Hij verwacht dat de verkoop in het eerste kwartaal van 2023 rond komt.

Rios de Vida is een Spaanstalige evangelische gemeente, met wortels in het calvinisme en de Pinksterbeweging, aldus ds. Macchia. De gemeente is ontstaan in Argentinië en is nu wereldwijd actief, in Europa in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en Nederland. Zij heeft drie Nederlandse kerken: in Amsterdam, Heerhugowaard en Den Helder. De multiculturele gemeente trekt vooral Spaanstaligen, met name uit Zuid-Amerika. Er is vertaling naar het Nederlands aanwezig.

  • Uit: Reformatorisch Dagblad d.d 20 april 2010.

De classes van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) en de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) hebben toestemming gegeven tot samenwerking tussen de christelijke gereformeerde kerk van Den Helder en de gereformeerde kerk vrijgemaakt van Den Helder en die van Anna Paulowna. Dat heeft ds. P. Niemeijer, predikant van de gkv te Den Helder, vorige week desgevraagd bevestigd. De samenwerking richt zich allereerst op kanselruil. Op termijn is er de mo­gelijkheid van gezamenlijke kerk­diensten. Daarbij bepaalt de kerkenraad die de dienst belegt de liturgie. De kerken wisselen al langere tijd hun kerkbladen uit, overleggen over jeugd­beleid, werken samen in het Tuindorpproject (jeugdwerk in een probleemwijk in Den Helder) en nodigen elkaar uit voor bijzondere diensten en activiteiten. De eerste contacten tussen de cgk en de gkv in Den Helder dateren uit 1999. De kennismaking leidde tot de eerste gezamenlijke vergadering van de kerkenraden op 9 maart 2000. In 2007 werd de gkv van Anna Paulowna, die zich op het grondgebied van de cgk te Den Helder bevindt, in het eenwordingsproces betrokken. In het najaar van 2009 stemden de drie kerkenraden ter afronding van het proces in met een voorstel om te komen tot nauwer kerkelijk samenleven en werden de gemeenten daarin gehoord.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur