Handelingen

Delfzijl, Waddenweg 2 - De Ark

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Ark
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Delfzijl
Provincie: Groningen
Gemeente: Delfzijl
Plaats: Delfzijl
Adres: Waddenweg 2
Postcode: 9933GR
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Olsmeyer, K.G.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Later kerk van de PKN. Moderne kerk zonder toren.

In de media

  • In Dagblad van het Noorden, 4 april 2019

Voedselbank Delfzijl neemt intrek in kerkgebouw De Ark

4 april  Patriecia Kolthof  Groningen 

De verhuisdozen zijn uitgepakt en de schappen ingericht. De Voedselbank in Delfzijl gaat vrijdag los vanaf hun nieuwe locatie: voormalig kerkgebouw De Ark.

Rijen met ranja, glimmende blikken soep en zakken vol pasta. Het magazijn van de Stichting Voedselbank Appingedam-Delfzijl voelt bijna als een gewone supermarkt, ware het niet dat er geen kassa’s zijn. De decoratie is ook niet echt supermarkt-achtig: boven de schappen hangt een enorm wit kruis aan de muur.

,,Dit was voorheen de kerkzaal’’, legt secretaris Piet Mollema uit. ,,In dat krat daar in de hoek staat het orgel. Daar konden de kerkrentmeesters niet zo snel een nieuw thuis voor vinden.’’

Van oude gymzaal naar voormalig kerkgebouw

De regionale voedselbank zit net in dit onderkomen. Voorheen huisde de stichting in de oude gymzaal Flambouw. Dat pand voldeed niet meer. Het dak lekte, de vloer trok krom en de vrijwilligers werkten er in de winter met jassen aan, omdat het er zo koud werd.

Een verbouwing zou twee ton kosten: veel te veel vond de gemeente Delfzijl.

Een likje verf hier en daar

Kerkgebouw De Ark is van de Protestantse Gemeente Delfzijl. Vanwege het teruglopende ledenaantal kwam dit gebouw leeg te staan en kon de voedselbank het huren. ,,We hebben er niet veel aan gedaan. Een likje verf hier en daar, extra elektriciteitspunten en enkele trappen zijn voorzien van een helling’’, zegt Mollema. Al met al kostte de verbouwing ongeveer 25.000 euro, inclusief de aanschaf van onder meer LED-verlichting en extra inventaris.

Klusjesmannen

Achter kratten met broccoli en mandarijnen doemt de ruimte op waar alle vriezers staan. Daar wordt druk gewerkt om de laatste puntjes op de i te zetten. De vrijwilligers van de voedselbank knappen veel klusjes zelf op. Zo probeert de stichting geld te besparen. ,,Dat doen we ook door spullen te hergebruiken. Zie je die houten palen? Die komen uit de oude gymzaal. Dat scheelt weer.”

Hek moet gespuis weren

Om het kerkgebouw ligt een grote lap grond. Een tuinploeg zorgt ervoor dat het gras gemaaid wordt en de planten er mooi bijstaan. Ook komt er een hek om het pand uit veiligheidsoverwegingen. ,,En voor de buurt. We willen niet dat hier ’s avonds mensen rondhangen die overlast veroorzaken’’, zegt voorzitter Marian Scharft.

Officiële opening

De stichting heeft een huurcontract voor vijf jaar. Woensdag viert de voedselbank de officiële opening. Scharft: ,,Het pand is in puike staat en staat op een ideale locatie. Wij zijn heel blij.’’

Afbeeldingen